НОВИНИ ПЛЮС

04.12.2014

У Москві бояться навіть згадки про Майдан

У Москві затримали близько 25 людей, які прийшли на лекцію про український Майдан, організовану «Вільною школою опору». Як повідомляє сайт проекту «ОВС-Інфо», що займається допомогою затриманим на акціях, на лекцію прийшли співробітники у штатському, які спершу спокійно слухали її разом із іншими. А потім під’їхав спецназ і «запакував» учасників зібрання в «автозаки».

Тим часом біля входу в будівлю, де читали лекцію, відбувався протестний пікет активістів Націонал-визвольного руху. Вони намагалися вручити людям, які йшли на лекцію, печиво, звинувачуючи їх одночасно в приналежності до «Правого сектора» та ЛГБТ-спільноти. Пізніше деяких пікетників також затримали «омонівці».

Протести у Гонконгу завершуються

Лідери протестного руху «Оккупай централ», який уже більше двох місяців проводить у Гонконгу акцію протесту проти рішення центральної влади Китаю контролювати місцеві вибори, вчора закликали активістів розійтися. Також вони оголосили про намір добровільно з’явитися в поліцію і «понести відповідальність» за наслідки масштабної кампанії громадянської непокори. Таке рішення організатор антиурядових демонстрацій, професор Університету Гонконгу Бенні Тай та його соратники — професор соціології в Китайському університеті Чан Кінмен і преподобний Чу Юмінь — ухвалили через загрозу насильства з боку поліції, яка пригрозила розігнати всіх протестувальників силою. Позавчора поліцейські жорстоко побили маніфестантів, які намагалися прорватися на територію урядового комплексу, арештувавши 40 із них.

«Офіцери поліції на передовій, схоже, неконтрольовані», — зазначив Тай, додавши, що в результаті дій силовиків «можуть серйозно постраждати люди». «Ми поважаємо рішучість студентів і громадян боротися за демократію, але ми обурені безсердечною байдужістю уряду. Уряд, який використовує поліцейські кийки, щоб зберегти свій авторитет, перебуває за межами розуму», — наголосив професор.

Крім того, лідери опозиції повідомили про намір 3 грудня добровільно з’явитися в поліцію і понести відповідальність за наслідки масштабної кампанії громадянської непокори.

Франція визнала державність Палестини

Національна асамблея (Нижня палата парламенту) Франції проголосувала за визнання Палестинської держави. Як повідомляє «Ле Монд», відповідне рішення підтримали 339 депутатів, проти висловився 151. Текст резолюції не є обов’язковим для виконання і лише закликає уряд визнати державність Палестини. Очікується, що аналогічне голосування відбудеться також 11 грудня у Верхній палаті парламенту — Сенаті.

Раніше відповідні резолюції ухвалили також парламенти Великої Британії, Іспанії і Швеції, яка першою офіційно визнала Палестину.

Єгипет: ще майже 200 ісламістів засуджено до страти

У Єгипті суд засудив до страти 188 прихильників забороненого ісламістського руху «Брати-мусульмани». Як повідомляє Бі-Бі-Сі, їх визнали винними в нападі на поліцейський відділок і розправі над поліцейськими в селі Кердаса неподалік Каїра 14 серпня 2013 року. Тоді було вбито 11 співробітників правоохоронних органів. Того ж дня єгипетська армія почала розганяти табори демонстрантів, що вийшли на вулиці підтримати поваленого президента-ісламіста Мохаммеда Мурсі. В результаті запеклих сутичок загинули сотні учасників протестів, що викликало шквал критики на адресу нинішньої влади Єгипту з боку правозахисників.

В останні місяці єгипетські суди винесли сотні смертних вироків прихильникам «Братів-мусульман», але жоден із них досі не був приведений у виконання.

Капітана затонулого судна «Коста конкордія» можуть посадити на 22 роки

Прокуратура Італії вимагатиме засудити капітана затонулого в січні 2012 року круїзного лайнера «Коста конкордія» Франческо Скеттіно до 22 років ув’язнення, пише видання «Іль Мессаджеро». Скеттіно звинувачують у неумисному вбивстві 32 людей, потопленні судна і завдаванні шкоди довкіллю.

Сам екс-капітан запевняє: офіцери, які перебували на капітанському містку в ніч трагедії, не доповіли йому про те, що судно йде на рифи. За словами Скеттіни, в тому, що «Коста конкордія» підійшла надто близько до берега, були комерційні мотиви: «Ми вчинили так, щоб люди на острові змогли зробити фото лайнера, а пасажири — побачити острів», — сказав Скеттіно.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>