НОВИНИ ПЛЮС

03.12.2014

США та ЄС обговорять нові санкції проти Росії

Держсекретар США Джон Керрі цього тижня обговорить нові санкції проти Росії з європейськими союзниками. Про це повідомляє «Рейтер» із посиланням на високопоставленого чиновника в Держдепартаменті США. До посилення санкцій спонукають дії самої Москви, яка не виконує Мінські домовленості й збільшує постачання озброєння бойовикам на Донбасі. «У нас у запасі ще є санкції, які можна накласти, якщо треба. Ми не хочемо йти в цьому напрямку, але можемо зробити більше, якщо нам потрібно», — заявив неназваний представник Держдепу. Він також зауважив, що поєднання санкцій із низькою ціною на нафту має «величезний вплив» на економіку Росії, що змушена щодня витрачати мільярди для захисту рубля від стрімкої девальвації.

Більше половини росіян шкодують про розпад СРСР — опитування

У Росії зростає кількість людей, які шкодують про розпад Радянського Союзу. Про це свідчать результати опитування російського «Левада-центру» з нагоди чергової річниці розпаду СРСР. Так, у листопаді 2014 року непереборну ностальгію за СРСР відчували 54% респондентів (у грудні 2012-го — 49%), не жалкували з приводу розпаду СРСР 28% (у грудні 2012-го — 35%).

56% опитаних росіян назвали причиною своєї ностальгії за Радянським Союзом «втрату відчуття приналежності до великої держави», 55% — зруйновану єдину економічну систему, 41% — зростання взаємної недовіри та озлобленість, ще 29% — засмучені тим, що після здобуття незалежності колишніми республіками СРСР «руйнуються зв’язки з родичами, друзями». 24% «втратили відчуття, що ти всюди, як удома». 12% стало важко вільно подорожувати, поїхати на відпочинок.

Крім того, 55% респондентів вважають, що розпаду СРСР можна було уникнути, а 30% — вважають, що він був неминучим. Опитування проводилося 21—24 листопада 2014 року в 134 населених пунктах 46 регіонів РФ.

ООН припинила продовольчу допомогу сирійським біженцям

Агенція ООН із продовольства зупинила надання продовольства для 1,7 млн. сирійських біженців у Йорданії, Лівані, Туреччині, Іраку і Єгипті через нестачу фінансування. Відповідну заяву поширила Всесвітня продовольча програма, повідомляє «Радіо «Свобода». При цьому в ООН наголосили, що для біженців, які борються за виживання під час суворої зими, припинення такої допомоги матиме руйнівні наслідки.

За даними Всесвітньої продовольчої програми, для відновлення допомоги необхідно 64 млн. доларів тільки на фінансування у грудні.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>