Жодного дня без думки про Україну

03.12.2014
Жодного дня без думки про Україну

Генсек НАТО Єнс Столтенберг пообіцяв поважати будь-яке рішення України. (з сайта tetovasot.com.)

Безпека держав НАТО в умовах ситуації в Україні та на Близькому Сході — такими були головні теми вчорашньої зустрічі глав дипломатії держав Північноатлантичного Альянсу в Брюсселі. Також учора відбулося засідання комісії НАТО-Україна. Міністри планували дійти згоди зокрема в питанні подальшої присутності НАТО у східній частині Альянсу наступного року. Присутності, яка була збільшена в останні місяці з огляду на загрози з Півдня та Сходу.

Окрім того, дипломати держав НАТО вчора офіційно започаткували довірчий інвестиційний фонд для допомоги в модернізації української армії. Про такі плани поінформував напередодні саміту Генсек НАТО Єнс Столтенберг.

Відповідаючи на запитання про можливе членство України в Альянсі, Столтенберг заявив: «Мій головний месидж — я поважаю рішення українців. Кілька років тому Україна вирішила бути позаблоковою державою, і тоді я поважав таке рішення. Тепер новий уряд анонсує позбавлення від позаблокового статусу. І якщо вони це зроблять, то, звичайно, я поважатиму і таке рішення». За словами Генерального секретаря НАТО, якщо Київ справді офіційно оголосить про свій намір прагнути членства у Блоці, «ми повинні будемо оцінити, чи Україна відповідає стандартам, які потрібні для набуття членства. І це те, що ми винесемо на порядок денний, якщо Україна подасть заявку».

При цьому Столтенберг нагадав, що 2008 року Бухарестський саміт НАТО ухвалив рішення про євроатлантичні перспективи нашої держави, і Альянс «досі дотримується думки, що Україна стане членом НАТО».

Про намір відмовитися від позаблоковості представники українського уряду офіційно повідомили учасників засідання комісії Україна-НАТО.

Фонд, покликаний сприяти модернізації Збройних сил України, було вирішено створити під час вересневого саміту НАТО в Уельсі. Його діяльність буде спрямовано на реформування командування української армії, логістичну підтримку, вдосконалення кібербезпеки та реабілітацію українських бійців.

Як нагадав Єнс Столтенберг, Альянс не постачає військове устаткування іншим країнам, оскільки це не завдання військового блоку. Однак багато держав-членів НАТО надають Україні допомогу за власною ініціативою.

Генсек також наголосив, що якщо Росія й надалі порушуватиме міжнародне право та не шануватиме територіальну цілісність суверенних країн, її ізоляція поглибиться. «Агресивні дії Росії підривають євроатлантичну безпеку. У той час, коли тривають спроби встановити стабільний мир, ми бачимо велике зростання військової концентрації як на території України, так і навколо неї, значні перекидання російської зброї, обладнання та військового персоналу сепаратистам, а також велике зростання військової активності навколо Європи і далі», — зауважив очільник НАТО.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>