Середня температура по Землі

03.12.2014

У столиці Перу з понеділка триває 12-денна конференція ООН із питань кліматичних змін. До Ліми з’їхалися понад 10 тисяч делегатів зі 196 країн, а також представники неурядових організацій, журналісти й фахівці-екологи, повідомляє «Євроньюз». Вони обговорюватимуть можливості скорочення викидів вуглекислого газу в повітря та конкретні кроки для запобігання глобальному потеплінню. «Ще ніколи не було настільки зрозуміло, що вікно можливостей зменшити викиди в повітря скоро зачиниться. Ще ніколи не було настільки чітко видно всі ті переваги для економіки і довкілля, які ми всі можемо отримати завдяки зменшенню викидів», — заявив міністр довкілля Перу на відкритті форуму.

На конференцію прибули й корінні мешканці країни, які прагнуть привернути увагу світових лідерів до негативного впливу, який має забруднення довкілля на життя місцевого населення. Учасники заходу мають розробити спільний проект нової кліматичної угоди, яку ратифікують наступного року на конференції в Парижі. Від 2020 року цей документ повинен замінити Кіотський протокол.

Як зазначає Бі-Бі-Сі, кліматична конференція ООН у Перу відкрилася в той час, коли глобальні температури б’ють рекорди. Згідно зі звітом Національної океанографічної та атмосферної адміністрації США (NОАА), середня температура над сушею та Світовим океаном з січня по жовтень цього року була найвищою за понад 130-річну історію спостережень. Як наголосила голова кліматичного підрозділу ООН Крістіана Фігейрес, завдання, які стоять перед учасниками форуму, мають історичне значення.

Таке усвідомлення вже приходить і до мас. У вересні мільйони людей вийшли на вулиці міст у багатьох країнах світу, щоб висловити підтримку новим підходам до вирішення кліматичних проблем. У листопаді США та Китай просигналізували світу, що 2030 року їх викиди сягнуть піку, тому з цим потрібно щось робити.

Позитивного настрою додає Євросоюз, який оприлюднив плани суттєвого зниження шкідливих викидів до 2030 року. Добрі новини є й у питанні фінансування діяльності, спрямованої на захист клімату. На нещодавній конференції в Берліні Фонд зеленого клімату ООН назбирав 9 мільярдів доларів на цю справу. Деякі країни (Канада, Австралія, Японія, Росія, Південна Африка, Бразилія та Індонезія) не зробили грошових внесків, але пообіцяли зменшити викиди в атмосферу.

Для нас цікавими є дані звіту Національної океанографічної та атмосферної адміністрації США з аналізом процесу глобального потепління за період з 1980 по 2010 рік у різних куточках світу. Інфографіка свідчить, що в Україні за ці 30 років відбулося не потепління, а похолодання приблизно на 1 градус Цельсія. Таке саме пониження середньої температури зафіксовано у Білорусі та країнах Балтії, на величезній території океану Південної півкулі, в центральній частині США і навколо Японії. А найбільше зниження зареєстровано в центральних районах Росії навколо Уралу.

Водночас рекордне зростання температури — на 1-5 градусів — спостерігається на заході США, в південній частині Австралії, центральній частині Бразилії на півночі Африки та в Західній Європі.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>