НОВИНИ ПЛЮС

03.12.2014

Авто «люкс» для банкрута

НАК «Нафтогаз України» призначив на 25 грудня розкриття пропозицій по тендеру на автотранспортне обслуговування головного офісу компанії у 2015 році. Очікувана вартість закупівлі становить 40 мільйонів гривень, всього «Нафтогаз» планує замовити 45 автомобілів з екіпажами. Також держкомпанія хоче шість представницьких авто з об’ємом двигуна не менше 4900 куб см, не менше восьми подушок безпеки, комфортабельним салоном і двозонним клімат-контролем. Також планується придбати 10 автомобілів бізнес-класу, п’ять позашляховиків, 21 автомобіль середнього класу та три мікроавтобуси, вантажівки.

Плюс для Штатів, мінус для Росії

Директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард назвала падіння цін на нафту в цілому позитивним явищем для світової економіки. «Будуть як переможці, так і переможені, але в чистому вигляді це хороша новина для світової економіки», — сказала Лагард. Завдяки зниженню нафтових цін передові економіки світу — США, Японія, Європа і Китай — отримають додатковий приріст приблизно в 0,8%, вважає Лагард. Серед країн-експортерів нафти, які найбільш сильно постраждали від зниження цін, глави МВФ перерахувала Росію, Іран, Венесуелу і Нігерію. Падіння світових цін на нафту прискорилося після того, як 27 листопада країни ОПЕК відмовилися знижувати квоту на видобуток.

Африка ближче, ніж Росія

Росія продовжує блокувати поставки енергетичного вугілля до України, повідомив учора міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан. «Минулого тижня поставки стали неритмічними. Практично на наші теплові станції надходило лише вугілля, яке було у дорозі. На жаль, на сьогодні, а я вранці зробив запити на ТЕС, вугілля не відвантажується на російській стороні», — розповів Продан. Він повідомив, що, за інформацією компанії «Центренерго», 200 вагонів iз вугіллям стоять на кордоні вже п’ять днів і не можуть вийти з Росії.

«Я зв’язався з міністром енергетики РФ, щоб з’ясувати ситуацію. Він пообіцяв розібратися, але поки пояснень від російської сторони, чому не відбуваються поставки вугілля за вже укладеними договорами, я не отримав», — сказав міністр.

Тим часом приватний енергохолдинг Дтек планує викупити близько 250 тисяч тонн вугілля з ПАР. «Це 4-6 кораблів, які в «Центренерго» через перевірки не хочуть закуповувати», — сказав глава Міненерговугілля. Він додав, що через не прогнозовану ситуацію з поставками російського вугілля Дтек розглядає можливість проведення переговорів про подальші закупівлі вугілля з ПАР.