Два крила однієї церкви

02.12.2014
Два крила однієї церкви

Глави Римо-католицької та Православної церков разом помолилися, серед іншого, і за єдність християнства. (з сайта pressherald.com.)

Минулої неділі на закінчення триденного візиту до Туреччини Папа Римський Франциск і Вселенський Патріарх Варфоломій помолилися за Україну й закликали християн східного та західного обрядів до єдності. Лідери Римо-католицької і Православної церков узяли участь в екуменічній літургії у Стамбулі після підписання спільної декларації із закликом до єднання східного й західного християнства.

У спільному документі, опублікованому Ватиканом після церемонії підписання у Фанарі (район Стамбула, де розташована резиденція екуменічного патріарха), Варфоломій та Франциск наголосили, що пам’ятають про всі народи, які страждають від війни. Папа Римський і архієпископ Константинопольський у спільній заяві щодо України закликали сторони конфлікту в нашій країні до діалогу і поваги міжнародного права. «Ми молимося за мир в Україні, країні давніх християнських традицій, і закликаємо сторони конфлікту знайти шлях до діалогу й поваги міжнародного права», — заявили лідери двох церков.

Папа Франциск під час візиту до Стамбула вкотре підтвердив своє прагнення до єдності між католицькою та православною «сестринськими церквами». Їх обидві «об’єднує сильний спільний фундамент віри, на основі якого вони можуть іти вперед», — заявив він під час зустрічі з Константинопольським патріархом 29 листопада, передає інформагенція KNA.

Спільна меса за участі католицького понтифіка та Вселенського Патріарха відбулася у день свята апостола Андрія Первозванного (за старим стилем), покровителя візантійської православної церкви, та початку католицького Адвенту — очікування Різдва Христового. Напередодні відбулася екуменічна молитва у храмі святого Георгія в резиденції Патріархату Константинополя. Там Папа Франциск схилився перед Варфоломієм і отримав благословіння. «Наша радість велика, тому що її джерело — спільна віра у Божу вірність», — сказав глава Ватикану.

Франциск та Варфоломій після спільної суботньої служби у кафедральному соборі святого Георгія мали приватну зустріч. Папа назвав свого колегу «шанованим, любим братом», а патріарх, у свою чергу, відзначив візит як «історичну і багатообіцяючу для майбутнього подію». Понтифік також відправив месу в католицькій церкві Святого духа у Стамбулі. Там, зокрема, його вперше в Туреччині вітали вигуками «Хай живе Папа!».

Упродовж минулого століття частка християн у Стамбулі, колишньому Константинополі, різко впала. Папа Франциск і духовний провідник православних християн засудили становище християнських громад на Близькому Сході й заявили, що не можуть змиритися з «Близьким Сходом без християн».

Вселенський патріарх є духовним лідером 250 мільйонів православних християн світу, чия церква розірвала стосунки з Римом під час великої схизми 1054 року. Константинополь був столицею Візантійської імперії і православного світу до османського завоювання у 1453 році. Тепер у Туреччині з населенням 80 мільйонів більшість становлять мусульмани, а християн залишилося приблизно 120 тисяч.

Візит Папи Римського став жестом примирення з мусульманською громадою у складні часи загострення конфліктів на Близькому Сході, які шкодять також і міжрелігійним відносинам. Франциск уперше з часу свого обрання понтифіком відвідав мечеть, знявши взуття перед входом до неї (як і належить за релігійними правилами). У знаменитій Блакитній мечеті Папа Римський та муфтій Стамбула разом схилили голови перед Всевишнім. Поки великий муфтій Рахмі Яран читав молитву, Франциск стояв поряд з ним із заплющеними очима та складеними руками, обличчям у бік Мекки. При цьому, як зазначає преса, губи його не ворушилися (втім, Папа міг молитися і подумки, про себе).

У перший же день свого візиту до Туреччини, у п’ятницю, Франциск висловився за «креативний діалог» між християнами та мусульманами.

Повертаючись зі Стамбула до Рима, Папа Франциск у літаку несподівано повідомив журналістам, що він та патріарх Російської православної церкви Кирил планують провести спільну зустріч. «Я повідомив патріарху Кирилу: зустрінемося там, де хочеш. Лиш зателефонуй мені, і я вже їду. Але на даний момент він має багато проблем у зв’язку з війною в Україні... Та попри все, ми все ж хочемо зустрітися і просуватися вперед», — заявив Папа. Додавши, що він також обговорював питання зустрічі з главою РПЦ під час розмови з митрополитом Іларіоном, коли той приїздив до Ватикану в жовтні на синод єпископів, присвячений питанням родини.

Франциск також повідомив, що хоче відвідати Ірак.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>