НЬЮЗРУМ

28.11.2014

Про своїх силовиків

Міністр культури Євген Нищук розповів виданню «РБК-Україна» про плани зйомок українського серіалу і художнього фільму на тему антитерористичної операції та сучасних подій в Україні. За його словами, замовниками серіалу і фільму будуть Міністерство внутрішніх справ і Міністерство оборони України. Мінкульт організовуватиме конкурс сценаріїв цих стрічок. Євген Нищук не назвав термінів початку роботи над серіалом та фільмом. Водночас висловив сподівання, що вдалий прокат українського фільму «Поводир» стане початком прориву щодо виробництва та прокату українського кіно- і телепродукту.

Тим часом зовсім скоро стартують зйомки 12-серійного фільму «Нацгвардія» на замовлення каналу «2+2» (групи компаній «1+1 медіа» ). За сюжетом, події серіалу починатимуться під час Євромайдану. Там герої стрічки — по різні боки барикад: одні — «беркутівці», інші — протестувальники. Навесні, коли конфлікт перемістився на схід України, колишні противники опинилися в Нацгвардії. Сценарій серіалу написав Микола Рибалка, автор сценарію фільму про трагедію депортації кримських татар «Хайтарма». Зніматиме стрічку режисер Олексій Шапарєв. (Його нещодавня робота — «Київський торт»).

«Майдан» на НЛО

Фільм «Майдан» режисера Сергія Лозниці вперше презентували на 67-му Каннському міжнародному кінофестивалі в травні цього року. Пізніше картина вийшла в прокат у Франції, Польщі, Нідерландах та інших європейських країнах. У липні прем’єра стрічки в Україні відбулася на черговому Одеському міжнародному кінофестивалі в рамках спеціальної документальної програми «Шлях до свободи», після чого фільм запустили у прокат.

Телепрем’єра «Майдану» Сергія Лозниці пройшла цього тижня у понеділок на Першому Національному малопомітно, бо показували у робочий час, у першій половині дня. У суботу, 29 листопада, фільм покаже у вечірній прайм-тайм у рубриці «Кіно на НЛО» маловідомий і доступний небагатьом «НЛО TV» — молодіжний канал медіа-групи «Україна». «На глядача чекають довгі статичні плани, живі діалоги, відсутність акторів і постановочних сцен, абсолютно статична камера. Відсутність головного героя — ключова формула фільму. Головний герой «Майдану» — це народ. Це той унікальний випадок, коли фільм був знятий не за режисерським сценарієм, а люди прожили історію, створюючи основу для фільму», — зазначають у прес-службі мовника.

Енергетична автономія в Кіровограді

Цього місяця у кіровоградському телецентрі запустили в експлуатацію автономну котельню, яка працює на пелетах — біопаливі з торфу, деревних відходів і відходів сільського господарства. Обладнали її у колишній котельні, яка, щоправда, раніше, до переходу на централізоване опалення, працювала на вугіллі.

Генеральний директор обласної державної телерадіокомпанії Вадим Мурований зазначив, що нова котельня дасть змогу зекономити значні кошти. Якщо за централізоване теплопостачання в опалювальний сезон телерадіокомпанія сплачувала майже 350 тисяч гривень, то зараз, за розрахунками спеціалістів, витратить на автономне — лише близько 100 тисяч.

Тим часом Держкомтелерадіо, посилаючись на слова заступника керівника відомства Дмитра Кравченка, пропонує поширити досвід Кіровоградської ОДТРК в інших установах, підприємствах і організаціях, що перебувають у сфері управління відомства. Щоб не лише суттєво зекономити кошти суб’єктів господарювання, а й допомогти державі швидше стати енергетично незалежною.

«Гільдія» вихідного дня

«Савік Шустер студія» веде переговори про трансляцію ігрового шоу «Гільдія» за оригінальним форматом власного виробництва з трьома українськими телеканалами. Про це «Телекритиці» повідомила головний режисер програми Лідія Несмачна. Виробники хочуть показувати 45-хвилинний проект у вечірній прайм-тайм вихідного дня. За форматом це інтелектуальна гра, у якій три гравці-мільйонери змагаються, відгадуючи, яке саме рішення щодо тієї чи іншої ситуації приймали такі особистості, як, зокрема, Вінстон Черчілль, Наполеон Бонапарт, Білл Гейтс.

За правилами, потрапити до «Гільдії» зможуть ті мільйонери, які самостійно створили свій капітал в Україні в розмірі від мільйона доларів. Про них розповідатимуть також люди з їхнього оточення. Кожен із мільйонерів вноситиме кошти в банк гри. Проект вестиме жінка, яка працюватиме за кадром, — як це робить чоловік в інтелектуальному казино «Що? Де? Коли?». Жіночий варіант свідомо обирають, щоб провокувати гравців та розпалювати емоції у глядачів.

  • Сашко Лірник: Казку пропускаю через себе...

    Хто не знає Сашка Лірника? Виявляється, є такі. Та з кожним новим днем незнайків стає все менше: то книга з Лірниковими казками до рук потрапить, то диск хтось перепише й дасть послухати, то на телебаченні Лірникову вечірню казочку тато з мамою увімкнуть. Казкар постійно спілкується з читачами, слухачами й глядачами, їздить з волонтерською місією на Донбас, а також за кордон, до українців діаспори. >>

  • Розкадровані мандри

    Професійна мандрівниця Ольга Котлицька цього тижня у Києві збирає друзів, щоб нагадати: телепроекту про подорожі, автором і ведучою якого вона є, уже 20. Спочатку був «На перший погляд», потім він трансформувався у «Не перший погляд». >>

  • Сміятися з леді-боса

    Навіть якщо комедії не ваш улюблений кіножанр, варто подивитися на неперевершений талант однієї з найсмішніших сучасних коміків — американської акторки Меліси Маккарті у новій стрічці «Леді бос», що цього тижня виходить у прокат в Україні. >>

  • «За мною там Непал, Гімалаї сумують»

    Телеведучий Дмитро Комаров на каналі «1+1» показав Камбоджу, Індію, Кубу, Болівію та інші країни такими, як ніхто не здогадувався. Він «вивертає» світ і показує його з вражаючих сторін. У кабінеті Дмитра в офісі «Плюсів», де ми ведемо розмову, ніби зібрані шматочки екзотичних країн, у деталях. >>

  • У новинах немає змоги «погратися»

    Упродовж останніх років вибагливі телеглядачі, які цінують свій час, усе частіше відмовляються від перегляду ефірів так званих великих каналів, де навіть у новиннєвих блоках орієнтуються на «інформацію розваг» — інфотеймент. >>

  • Провокатори з мікрофонами

    У Донецьк прибула група з 20 представників російських ЗМІ, перед якими поставлено завдання «фіксації обстрілів мирного населення українськими військовими», а також «консультацій» з організації провокацій, — повідомили в групі «Інформаційний спротив». >>