Повернення блудного бобра

27.11.2014

Пошуківці громадської організації «Гвардія Дніпро» у Петриківському районі Дніпропетровської області займалися звичною для себе роботою — вивчали і розшукували останки солдатів 273-ї стрілецької дивізії, що обороняла Дніпропетровськ у 1941 році від фашистських загарбників. Але знайшли зовсім не те, що шукали, — велику кількість дерев, погризених настільки, що їхні стовбури ледь трималися.

«В одній з маленьких річечок, точніше, на її заболоченій ділянці, я побачив велику кількість стружки розміром із сірникову коробку, що лежала поруч iз деревами, — розповів керівник організації Павло Ковальов. — Поруч було багато повалених дерев, на них виднілися сліди зубів і лап. Біологи повідомили мені, що це — бобри. 25-30 років тому на волю зі штучних умов була випущена пара цих гризунів. Судячи з усього, вони розрослися колонією, яку ми і знайшли. Її протяжність складає десь три кілометри. Мене вразило повалене дерево досить великого діаметру, довжиною близько 3,5 метра. З нього була ідеально, майже як верстатом, знята вся кора і гілки».

Проте доцент кафедри зоології та екології Дніпропетровського національного університету Роман Новицький появу бобрів дивиною не вважає. Науковець зазначив, що бобри на Дніпропетровщині були, але у 90-х роках цих тварин винищили браконьєри через цінне хутро; речовину під назвою «бобровий струмінь», що використовується у парфумерії; і м’ясо, адже доросла тварина важить до 20 кілограмів. «Бобри, пацюки, вовки, птахи та інша живність залишають місця, де є постійний фактор тривоги. Зараз вони масово втікають із зони АТО», — пояснює Роман Новицький.

При цьому вчений зазначає, що масова поява бобрів на Дніпропетровщині нині може завдати шкоди довкіллю, адже вони зводять свої житла під водою, внаслідок чого водна поверхня піднімається, затоплюючи навколишній ліс, який не завжди такий катаклізм спроможний витримати. Єдиний порятунок Роман Новицький бачить у тому, щоб «депортувати» цих бобрів до інших регіонів України, бо полювати на цих представників Червоної книги категорично заборонено.