Триста одеських спартанців

27.11.2014

Майже місяць точиться «війна» одеситів iз міським керівництвом за право вільно ходити однією з найбільших пішохідних зон Одеси. Йдеться про «Трасу здоров’я» — асфальтовану дорогу вздовж узбережжя від парку Шевченка до Аркадії. Це тіниста дорога довжиною понад шість кілометрів — чи не єдине місце в місті, де можна безкоштовно займатися спортом на свіжому повітрі.

Нещодавно архітектурно-містобудівна рада Одеси затвердила проект реконструкції дороги. На розсуд громадян подали кілька скупих ескізів, які навіть не можна було назвати повноцінним планом. Із них стало зрозумілим, що траса більше не буде пішохідною — левову частку дороги віддадуть під рух автотранспорту.

Містяни забили на сполох і спробували добитися громадських слухань, на яких їм би детально показали проект і дали можливість його обговорити. Мер міста Геннадій Труханов повідомив громадським активістам, що ніяких слухань не буде. А на погрози вивести людей на вулиці відповів: «Як виведете — так і заведете». Пізніше він почав запевняти, що «Трасою здоров’я» їздитимуть винятково «швидкі» та інший технічний транспорт, а не «лексуси» власників прибережних готелів і житлових комплексів. Мер наголосив, що тримає на особистому контролі питання благоустрою та організації транспортної розв’язки на «Трасі здоров’я». Активісти ж звинуватили мера у відмиванні грошей, адже хто платить за новеньку трасу — досі невідомо. Роботи виконуються за позабюджетні кошти інвесторів, імена яких не розголошують.

Закидають мерові і незаконну забудову паркової зони на території пляжу «Ланжерон», де власникам дельфінарію і готелю «Немо» дозволили будувати автомобільну парковку на 400 місць. Вони хутко повирубували дерева і почали активне будівництво.

Щоб припинити неподобство, молодь організувала рух на захист зелених зон Одеси, історичного центру і вільного доступу до пляжів та моря — «300 спартанців». Активісти «Генерального протесту» і «Демократичного альянсу» вже подали до прокуратури повідомлення про захоплення землі і самовільне будівництво на «Ланжероні» і наразі чекають на чесне розслідування.