Вони боролися за Україну

27.11.2014

У Черкасах на сесії міської ради депутати проголосували за постанову «Про визнання воїнів ОУН-УПА воюючою стороною у визвольних змаганнях за незалежність України». Свої голоси за таке рішення віддали 45 депутатів, окрім чотирьох, котрі були «проти» та «утримались».

«Цим голосуванням депутати підтвердили наше прохання звернутися до Верховної Ради з пропозицією визнати ОУН-УПА воюючою стороною. Тож наступний крок — за народними депутатами ВР восьмого скликання, котрі і пройшли до парламенту на гаслах патріотизму», — зазначає «УМ» Юрій Ботнар, депутат-«свободівець» Черкаської міської ради.

За його словами, на Черкащині нині мешкає 24 ветерани ОУН-УПА, більшості з яких за 80 років. 14 ветеранів ОУН-УПА, які живуть у Черкасах, включено до міської соціальної програми «Турбота».

Водночас, за пропозицією голови Черкаської обласної ради Валентини Коваленко були внесені зміни до обласної комплексної програми «Турбота», завдяки чому виділено майже 300 тисяч гривень на виплату щомісячної фінансової допомоги воїнам ОУН-УПА, політв’язням та репресованим, яких на Черкащині проживає більше сотні осіб. Окрім цього, півсотні таких ветеранів уже одержали одноразову матеріальну допомогу в сумі 1000 гривень.

Черкаська влада допомагає обласному товариству політичних в’язнів і репресованих в оплаті комунальних послуг, а це майже 20 тисяч гривень. Серед інших добрих справ — презентація книги «Реабілітовані історією. Черкаська область», встановлення у селі Куцівка Смілянського району пам’ятної дошки репресованому українському письменнику Тодосю Осьмачці та відкриття в Умані меморіальної дошки «Пам’яті жертв репресій 1937-1938 років». А серед планів на недалеке майбутнє — будівництво у Черкасах біля пам’ятного знака «Жертвам політичних репресій» каплички.