Місце джихадиста порожнім не буває

27.11.2014

Радикальне угруповання «Ісламська держава Іраку та Леванту», яке воює в Сирії та Іраку, припинило ретельно перевіряти добровольців, які прибувають з усього світу для поповнення його лав. На думку експертів, за цим приховується бажання розбудувати організацію, щоб вона зайняла місце «Аль-Каїди».

За інформацією британської газети «Дейлі телеграф», «ІДІЛ» більше не вимагає від добровольців-новачків рекомендацій трьох інших джихадистів, які раніше були необхідними, щоб неофіта прийняли в лави організації. Про це газеті повідомили мешканець Туреччини, який організує переправку ісламських бойовиків до Сирії, та колишній джихадист, що переховується під псевдонімом Абу Абдулах. Останній також зазначив, що «Ісламська держава» почала активно рекрутувати сирійців, які позбавлені засобів до існування, регулярно виплачуючи їм грошову винагороду.

Тим часом серед добровольців дедалі зростає кількість європейських ісламістів. Один із депутатів Палати громад у Лондоні, який сповідує іслам, минулої неділі повідомив, що в Іраку вже перебуває близько 2 тисяч ісламських радикалів із британськими паспортами. А не 500, як раніше підрахував британський уряд.

Минулого тижня німецька розвідка повідомила, що у лавах «ІД» воюють приблизно 2,5 тисячі громадян Німеччини, з яких 60 уже загинули у боях.

Приватний британський інститут «Фонд Квільяма» у своєму дослідженні з цього приводу зазначає, що «Ісламська держава» намагається домінувати у світовому джихаді та зайняти позиції, які до цього належали «Аль-Каїді». Ватажок організації Абу Бакр аль-Багдаді, який проголосив себе халіфом, запросив усіх мусульман, щоб вони приїздили і поселялися на контрольованих організацією територіях та стали на захист цієї держави.

Одним із головних джерел фінансування «ІДІЛ» наразі є гроші, отримані як викуп за викрадених бойовиками людей. Упродовж цього року угруповання заробило на такому «бізнесі» не менше 45 мільйонів доларів.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>