Усі за одного

27.11.2014
Усі за одного

Учасники масових акцій протесту «проти расової дискримінації» спалили десятки автомобілів. (з сайта nypost.com.)

Уже кілька днів поспіль передмістя американського міста Фергюсон охоплене полум’ям. Пік заворушень припав на понеділок-вівторок, коли розлючений натовп підпалив кілька будинків та авто, а також почав трощити магазини. Таку реакцію викликало рішення журі присяжних не висувати обвинувачення білому поліцейському за вбивство 18-річного афроамериканця Майкла Брауна, повідомляє «Євроньюз».

Даррен Вілсон, який застрелив Брауна, після оголошення вироку заявив, що діяв згідно з інструкцією. За версією поліції, хлопець намагався чинити опір правоохоронцю. Однак родичі загиблого запевняють, що Майкл стояв із піднятими руками.

Ця трагедія, що сталася 9 серпня, призвела до найбільш масових у США протестів на расовому ґрунті за останні роки. Перед оголошенням судового вердикту вбивці у 21-тисячному Фергюсоні, більшість населення якого становлять темношкірі, запровадили надзвичайний стан. А з вівторка порядок у регіоні охороняють 2200 військовослужбовців Національної гвардії, які стежать, щоб ситуація остаточно не вийшла з-під контролю.

Через заворушення у небі над Фергюсоном обмежили авіапольоти, низку рейсів до міста скасували. На вулицях лунають постріли, а натовп грабує магазини. 44 особи затримані, один поліцейський отримав кульове поранення. Правоохоронці кілька разів застосовували сльозогінний газ.

Родина загиблого хлопця заявила, що розчарована вироком, однак просить припинити прояви агресії. До цього ж закликав і президент США Барак Обама. «У першу чергу, ми — нація, що спирається на верховенство закону. Тому потрібно визнати рішення, яке ухвалило журі присяжних. Є американці, які не погоджуються з ним, і є люди, які глибоко розчаровані, навіть обурені. Це зрозуміла реакція. Але я приєднуюсь до батьків Майкла і закликаю всіх незгодних із цим рішенням протестувати мирно», — заявив глава держави.

У ніч iз вівторка на середу заворушення в самому Фергюсоні почали потроху вщухати, але на той час акції протесту перекинулися вже й на Нью-Йорк, Вашингтон та загалом на 170 інших міст у 37 штатах США. У багатьох випадках вони супроводжуються заворушеннями, пограбуваннями та підпалами. Поліцейські блокують рух транспорту, аби не допустити поширення сутичок. Найбільш агресивними протестувальники були в Окленді, де заарештовано півсотні осіб. По кілька хуліганів поліція затримала також у Далласі та Денвері.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>