Хочеш у Росію? Покажи пальчики!

27.11.2014

Президент Росії Володимир Путін підписав указ, згідно з яким для отримання російської візи іноземці повинні здавати свої біометричні дані, повідомляє інформаційний портал Lenta.ru. Отже, починаючи з 10 грудня цього року, при оформленні візи для в’їзду в Росію чи отриманні транзитної візи для іноземців і осіб без громадянства запроваджується обов’язкова процедура сканування папілярних візерунків усіх пальців рук. Простіше кажучи, щоб в’їхати на територію РФ, усі іноземці, для яких не запроваджено безвізовий режим, будуть зобов’язані надати відбитки пальців.

До 5 грудня про це будуть поінформовані всі іноземні держави. Відповідальність за організацію збору біометричних даних президент поклав на МЗС та ФСБ Росії.

У пояснювальній записці до документа зазначається, що «зняття біометричних даних заявника дозволить підвищити ефективність роботи силових відомств, включно з метою припинення нелегальної міграції та недопущення в’їзду на територію Російської Федерації осіб, яких підозрюють у терористичній діяльності», а «реалізація указу дозволить своєчасно застосовувати заходи у відповідь у зв’язку із запланованим запровадженням з 2015 року державами-членами ЄС обов’язкової процедури зняття відбитків пальців російських громадян, які звертаються по візу».

Євросоюз планує розпочати процедуру збору біометричних даних для отримання шенгенської візи в усіх консульських установах ЄС на території Росії з другого кварталу 2015 року.

Тим часом режим перетину кордону між Україною та Росією, які де-факто перебувають у стані війни, поки що залишиться незмінним. Після 1 січня 2015 року громадяни України зможуть їздити в Росію за внутрішніми паспортами — так само, як і досі. Те саме стосується поїздок громадян РФ в Україну. Хоча існували наміри української влади та конкретні розпорядження президента РФ Володимира Путіна про перехід на використання лише закордонних паспортів.

Агенція УНІАН передає коментар заступника керівника департаменту з питань організації роботи з іноземними громадянами Федеральної міграційної служби Російської Федерації Дмитра Демиденка: «Не можна говорити про те, що рішення (президента РФ про в’їзд лише за закордонними паспортами) не буде виконано. Але досягнення цього рішення — це питання перегляду міжурядової угоди, цим питанням займаються МЗС РФ і МЗС України. По їхній лінії ця угода має бути скоригована з огляду на взаємний в’їзд за закордонними паспортами. Поки це рішення не підписано, діятиме міжурядова угода, яка ратифікована двома державами».

За словами Демиденка, переговори з цього питання ведуться дипломатами двох країн, але у Федеральній міграційній службі не готові коментувати їх просування і говорити про терміни переходу на в’їзд громадян України до РФ та громадян РФ — до України лише за закордонними паспортами.

Нагадаємо, Росія й Білорусь — єдині країни світу, куди громадяни України наразі можуть в’їжджати за внутрішніми паспортами. Водночас іще 12 грудня 2012 року президент РФ Володимир Путін у посланні Федеральним зборам заявив, що до 2015 року в’їзд у Росію для всіх іноземних громадян, зокрема з країн СНД, буде дозволено винятково за закордонними паспортами. При цьому Путін відзначив, що в рамках Митного союзу і держав Єдиного економічного простору й надалі діятиме режим перетину кордону за максимально спрощеними правилами.

Як зазначає сайт «Смак подорожника», тоді ця ініціатива використовувалась як важіль тиску на Україну, аби керівництво в Києві (за часів президентства Віктора Януковича) погодилося на вступ до Митного союзу з Росією.

19 березня 2014 року секретар Ради національної безпеки й оборони України Андрій Парубій повідомляв, що Україна введе візовий режим із Росією. РНБО тоді доручала Міністерству закордонних справ опрацювати це питання в найкоротші терміни.

Однак питання залишалося дискусійним, і 20 березня Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк висловив думку, що Україні не слід поспішати ані із запровадженням візового режиму з Росією, ані з переходом до поїздок у РФ за закордонними паспортами.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>