З новим парламентським роком...

27.11.2014
З новим парламентським роком...

На засіданні робочої групи з підготовки першої сесії Верховної Ради VIII скликання представникам Опозиційного блоку було зовсім не так весело, як учасникам коаліції.

Сьогодні «під куполом» Верховної Ради, де на перше засідання зберуться депутати VIII скликання, буде людно й гамірно. Перший день новообраної ВР завжди характеризується особливим пожвавленням — як із боку новачків парламентського корпусу, так і з боку журналістів, гостей, численних справжніх і псевдоекспертів тощо. А цього разу, коли в будинок за адресою Грушевського, 5 приходить особливо багато нових і в парламенті, і в політиці загалом людей, зацікавлення обіцяє сягнути апогею.

Учора в сесійній залі відбулося «тренування» — новообрані нардепи зібралися, щоб навчитися (для кого це вперше) вставляти в систему «Рада» депутатські картки, тиснути на кнопки «за», «проти» й «утримався», знаходити своє місце і, як жартували деякі неофіти з числа учасників коаліції, «в рекордні строки добігати до місць, де сидітиме Опозиційний блок».

Колишні «регіонали», які зібралися під брендом ОП, отримали місця у «своєму» секторі — там, де раніше сиділа фракція Партії регіонів. А от місця, «споконвіку» заброньовані за комуністами, які вперше за понад два десятиріччя Незалежності нарешті не потрапили у Верховну Раду, тепер дістануться... представникам партії «Самопоміч».

Щодо інших політичних сил, то, як випливає зі схеми розсадки нардепів, розданої вчора журналістам, представники Блоку Петра Порошенка займуть майже всю ліву частину залу, де раніше сиділа фракція «УДАРу». «Народному фронту» дісталася частина місць, де сиділи фракції «Свободи» та ПР — у задній частині залу. І, нарешті, «ляшківці» сидітимуть справа біля центрального проходу.

Однією з головних інтриг і проблем залишається процедура складання присяги, яку, згідно з регламентом, має зачитувати найстарший з обраних депутатів. Таким, нагадаємо, є давній «регіонал», 81-річний Юхим Звягільський, який народився всього лише на місяць раніше за сина легендарного командира УПА Романа Шухевича — Юрія.

Утім парламентарії нібито знайшли вихід із неприємної ситуації. Як заявив голова підготовчої групи з організації першого засідання ВР Володимир Гройсман, усі новообрані нардепи, у тому числі і Звягільський, виголосять присягу одночасно — зі своїх місць у залі.

За словами Гройсмана, відповідну пропозицію підтримали представники усіх без винятку партій, які потрапили в парламент VIII скликання.

Гройсман також нагадав, що, згідно із законом, відкриває нову сесію чинний Голова Верховної Ради (тобто на даний момент Олександр Турчинов).

Сам Гройсман, швидше за все, вже в найближчі години після початку засідання нової ВР «зіпхне» Турчинова з крісла. Судячи з намірів парламентської більшості, саме його кандидатуру коаліція підтримає на посаду нового Голови ВР. Як повідомив учора представник ВО «Батьківщина» Андрій Кожем’якін, проголосувати за Гройсмана-спікера погодилися і його фракція, і Блок Петра Порошенка, Радикальна партія Олега Ляшка та «Самопоміч». Власне, інших кандидатур і не розглядали.

Серед інших рішень робочої групи з підготовки першої сесії ВР — скорочення кількості парламентських комітетів. Як повідомив на брифінгу з цього приводу представник Опозиційного блоку Сергій Льовочкін, загалом їх буде 27. Водночас Володимир Гройсман запевнив, що попередньо за основу ухвалено рішення про скорочення кількості комітетів до 25. Представники ОБ наполягали на створенні комітету з комплексного вирішення проблем Донецької та Луганської областей, а також Криму, але, за словами Льовочкіна, «ця пропозиція не знайшла підтримки у представників коаліції».

У попередньому скликанні ВР було 29 комітетів плюс Спеціальна контрольна комісія з питань приватизації.

Придумали учасники підготовчої групи і як привести до присяги обрану народним депутатом від «Батьківщини» Надію Савченко, яка досі перебуває в ув’язненні у Росії. За словами Андрія Кожем’якіна, з ініціативи «тимошенківців» підпис Савченко під присягою нардепа буде продемонстровано на парламентському табло. Кожем’якін також нагадав, що ЦВК уже зареєструвала Савченко народним депутатом, а набуття нею цього статусу після прийняття присяги дасть Україні додаткові важелі, щоб пришвидшити її звільнення. Окрім того, «Батьківщина» запропонує обрати Надію представником України в Парламентській Асамблеї Ради Європи.

А поки що українська героїня планує займатися законотворчою діяльністю з-за російських застінків. Про це у своєму «Твіттері» написав її адвокат Марк Фейгін.

«У Надії Вікторівни вельми серйозні плани щодо законодавчих ініціатив у ВР. Прямо із в’язниці», — повідомив він, додавши, що це буде перший такий досвід депутатства.