НОВИНИ ПЛЮС

26.11.2014

Рубль — рекордсмен за падінням

Російський рубль обвалився найбільше з-поміж валют 24 країн, економіки яких розвиваються — більш ніж на 28% відносно долара впродовж цього року. Про це з посиланням на власні дослідження повідомляє «Блумберг». Також ця агенція нагадує, що, згідно з прогнозом аналітиків IHS Inc, ВВП Росії в наступному році виросте на 1,7% після обвалу у 2014-му, інфляція становитиме 8,4% проти 7,6% у 2014 році.

Понад 40% росіян вважають, що в України немає своєї історії

Майже половина жителів Росії (41%) переконана, що Україна як держава не має власної історії. Про це свідчать дані нового опитування російського «Левада-Центру», повідомляє ZN.ua. Цікаво, що протилежної точки зору дотримується така сама кількість росіян — 41%. В опитуванні вони обрали варіант «Україна як держава має тривалу історію». Решта 18% респондентів із відповіддю не визначилися.

Опитування було проведено 14—17 листопада 2014 року у 134 населених пунктах 46 регіонів РФ, статистична похибка не перевищує 3,4%.

Президент Естонії закликав світ згуртуватися проти кремлівської пропаганди

Президент Естонії Тоомас Гендрік Ільвес закликав згуртуватися для боротьби проти «паралельної реальності», яку створює Росія в інформаційному просторі. Про це Ільвес заявив у Канаді під час Галіфакського міжнародного форуму з питань безпеки, де, зокрема, обговорювали ситуацію в Україні та російську агресію, повідомляє сайт президента Естонії. «Багато чого з того, що в Європі найчастіше вважається само собою зрозумілим, зараз перебуває в небезпеці», — зауважив естонський президент, наголосивши, що зараз дуже важливо спільними зусиллями опиратися кремлівській пропаганді, адже створена Росією «паралельна реальність» розходиться з демократичними цінностями.

Велика Британія оголосила найвищий рівень терористичної загрози

Міністерство внутрішніх справ Великої Британії оголосило найвищий рівень загрози терактів. За словами глави відомства Терези Мей, ця небезпека наразі є найвищою за всю британську історію. Міністр зазначила, що це пов’язано зі значним поширенням впливу «Ісламської держави». На її думку, зупинити виїзд громадян Британії в Ірак і Сирію (з метою приєднатися до терористичних угруповань) може «зміцнення в свідомості суспільства британських цінностей». Серед заходів боротьби з тероризмом глава МВС представила законопроект, який розширює повноваження спецслужб. Зокрема, їм буде дозволено запитувати особисту інформацію користувачів, що допоможе контролювати пересування ймовірних терористів.

Президент Туреччини: жінка — нижча істота порівняно з чоловіком

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган вважає, що жінка не може бути рівною чоловікові, оскільки це «суперечить природі». Відповідну заяву він зробив у Стамбулі на міжнародному зібранні, присвяченому правам і свободам жінок. «Говорять про якусь рівність чоловіків і жінок. Можна говорити про рівність чоловіків і хлопчиків. Жінки рівні лише з жінками. Не можна говорити про рівність у правах чоловіка і жінки, бо це суперечить природі», — цитує Ердогана турецьке видання «Міллієт».

Президент також розкритикував фемінізм у Туреччині, стверджуючи, що феміністки відкидають концепцію материнства. На його погляд, біологічні відмінності між чоловіками і жінками означають, що вони не можуть виконувати аналогічні функції в житті. «Наша релігія (іслам) визначила становище жінок в суспільстві — материнство, — наголосив глава держави. — Деякі люди розуміють це, а інші не можуть прийняти. Ви не можете пояснити це феміністкам, бо вони не приймають концепцію материнства».

Туреччина є кандидатом на вступ у Євросоюз, але її членство блокує низка європейських держав, які вважають, що Анкара не дотримується ключових демократичних стандартів ЄС.

Більшість чехів не згодна з позицією свого президента щодо України

Майже 70% громадян Чехії не згодні з висловлюваннями свого президента Мілоша Земана щодо України, свідчать результати соціологічного дослідження Чеського радіо. Передусім — із твердженням, що на українській території немає регулярної російської армії. Більше двох третин населення вважає, що висловлювання президента розділяють суспільство, а Земан створює негативний імідж Чехії за кордоном. Так думають навіть ті, хто підтримав цього політика на президентських виборах у січні 2013 року. Ще три чверті чехів засудили те, що Земан матюкався в прямому ефірі.

Крім того, загальна довіра до президента Земана, згідно з даними Центру вивчення громадської думки, за останній місяць різко знизилася — з 58% у жовтні до 37% в листопаді. Це мінімальний показник з часу перебування Земана на посаді глави держави.

Нагадаємо, 17 листопада в Чехії відбулися масові демонстрації з вимогою відставки президента через прокремлівську й антиукраїнську політику, а самого Земана освистали і закидали яйцями.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>