Папа європейський

26.11.2014
Папа європейський

Активістка скандального руху «Фемен» «посвітила» голими грудьми перед вівтарем кафедрального собору Страсбурга. (з сайта wsbtv.com.)

Учора, вдруге за всю історію Римо-католицької церкви, Папа Римський Франциск здійснив візит до Європарламенту у французькому Страсбурзі й виступив перед євродепутатами. Він також зустрівся з керівниками Єврокомісії і Ради ЄС та прем’єр-міністром Італії, яка головує в Євросоюзі, й виголосив промову перед Радою Європи.

Візит був дуже коротким — найкоротшим з усіх закордонних візитів усіх римських понтифіків: лише 3 години 50 хвилин. І його мета була суто політичною. Так, Папа Римський не відвідав Страсбурзький собор, якому у 2015-му виповнюється 1000 років.

І чергова блюзнірська витівка руху «Фемен» у цьому жодної ролі не відіграла, хоча й завдала прикрощів місцевим віруючим. Увечері напередодні візиту Папи напівоголена дівуля-«феменка» залізла на вівтар собору з написом «Антисвітська Європа!» на голих персах та «Папа Римський — не політик!» — на спині. Після короткого стриптиз-шоу активістка залишила собор. Поліції там не було, тож ніхто її не затримував.

Десять днів тому три активістки «Фемен» влаштували аналогічну акцію у Ватикані, протестуючи проти візиту Папи Римського до Європарламенту й, за їхніми словами, втручання католицької церкви у світське життя Європи.

Першим Папою, що виступав перед європарламентаріями, був Іван Павло ІІ. Це було 1988 року. Євросоюз у ті часи, звісно, був зовсім інакшим. Тоді до його складу входило лише 12 країн, а не 28, як нині. Ще існував Берлінський мур, і понтифік-поляк закликав тоді звернути увагу на події на сході Європи.

16 років по тому відбулося розширення Євросоюзу за рахунок посткомуністичних країн Центральної і Східної Європи. Тож і мотив вчорашнього виступу Папи Франциска в Європарламенті був іншим. Він попередив, що весь світ розглядає тепер Європу як «щось старе та виснажене», що наш континент почувається «все менш і менш протагоністським», а решта світу ставиться до Європи з недовірою. Тому понтифік наголосив, що дуже важливо надати Старому Світу «нові життєві сили».

Папа у своїй промові також закликав політиків виявити «спільну відповідальність» щодо тих бідних мігрантів, які у відчаї штурмують береги Європи на суднах і суденцях. «Ми не дозволимо, щоб Середземне море перетворилося на велику братську могилу», — наголосив Франциск.

Нагадаємо, через те, що кораблі й човни з мігрантами з Африки, які прагнуть дістатися європейських берегів, зазвичай помітно переповнені, вони часто зазнають катастроф. У яких переселенці, що мріяли про блага життя в Європі, гинуть десятками й навіть сотнями...

Виступ Папи могли послухати не лише євродепутати, а й мешканці Страсбурга, для яких із цією метою на вулицях встановили великі екрани. Це хоч трішки компенсувало городянам те, що Папа не зустрівся з ними у кафедральному соборі. Втім Франциск повідомив, що планує наступного року більш тривалий візит до Франції.

ДО РЕЧІ

Напередодні візиту Франциска до Страсбурга італійські ЗМІ жваво обговорювали новину про те, що Папа-реформатор з Аргентини планує радикально реформувати Римську курію. Фактично — розігнати цей велетенський «царський двір». Згідно з планом понтифіка, замість численної кількості рад та комісій має залишитися дві чи три конгрегації. Хоча офіційного повідомлення на цю тему ще немає, але місцева преса прогнозує, що це буде одна з найбільших «революцій» у Ватикані за всю його історію.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>