Підставили плече і зброю

25.11.2014
Підставили плече і зброю

Президент України Петро Порошенко зустрів литовську колегу Далю Грібаускайте з квітами. (прес-служби Президента.)

Найближчим часом Україна отримає допомогу зброєю від однієї з держав Євросоюзу. І хай вона далеко не така потужна й велика, як Німеччина або Франція, зате у вірній дружбі й підтримці з боку її влади наша оновлена Революцією гідності держава може не сумніватися. Йдеться про Литву, президент якої Даля Грібаускайте вчора відвідала Київ із одноденним візитом.

Як повідомив на спільній прес-конференції за підсумками переговорів Президент України Петро Порошенко, вони з литовською колегою домовилися «про постачання конкретних елементів конкретного озброєння для Українських збройних сил». «Це — реальна допомога», — наголосив Порошенко, при цьому не уточнивши, про яке саме озброєння йдеться.

Окрім того, кількість поранених у зоні АТО українських військових, яких прийме на лікування Литва, збільшиться до 50 осіб. «Литва готова ділитися досвідом з Україною в усіх сферах, навіть у військовій. Ми будемо надавати вам підтримку та забезпечуватимемо навчання для військових», — заявила Даля Грібаускайте.

Прес-конференцію балтійська гостя розпочала українською, розчуливши присутніх зверненням: «Дорогі українці, ви не одинокі, Литва з вами!». На запитання пані Даля відповідала англійською, але розуміла їх — і російською, й українською мовами — без перекладача, як і слова Петра Порошенка, що також говорив нашою державною. Власне, тлумач на цьому брифінгу знадобився хіба що журналістам.

У присутності представників ЗМІ глави держав також обговорили майбутній склад українського Кабміну. За словами Порошенка, Грібаускайте поділилася досвідом головування Литви в ЄС, зізнавшись, що тоді наполягала на тому, що в литовському уряді не має бути міністрів, які не знають європейських мов. Україна, на жаль, у ЄС поки що навіть не вступає, але це не означає, що не треба прагнути до європейських стандартів. «Знання англійської, французької та німецької є дуже важливим для європейського уряду», — підсумував наш Президент.

У рамках робочого візиту глави Литовської держави в Україну Даля Грібаускайте і Петро Порошенко провели сьоме засідання Ради президентів, на якому, зокрема, обговорили співпрацю в процесі євроінтеграції України, двосторонню співпрацю в міжнародних організаціях, взаємодію у сфері безпеки та захисту, кібернетичної та інформаційної безпеки та військово-технічне співробітництво. Як повідомляє прес-служба Президента, особливу увагу було приділено питанням енергетичної безпеки, співпраці в галузі енергопостачання та енергоефективності.

Напередодні приїзду в Київ президент Литви в інтерв’ю телеканалу «1+1»

заявила, що виступає за надання Україні військової допомоги від Європейського Союзу. І не лише озброєнням, а й «у будь-якій формі — економічній, фінансовій тощо». Сам Вільнюс уже допомагає нашій державі чим може, причому «деяка допомога, яку ми здійснюємо вже сьогодні, — не для публічного обговорення», — зауважила Грібаускайте.

При цьому вона наголосила на важливості ефективного використання Україною коштів, які надають ЄС та окремі держави для подолання корупції. «Ми готові допомагати і допоможемо, але якщо Україна не подолає свою корупцію в управлінні державою, будь-які суми будуть викинутими на вітер», — констатувала президент Литви.

ПРО РОСІЮ

Дії Росії та її залученість у конфлікт на сході України дозволяють стверджувати, що Російська Федерація має ознаки терористичної держави і повинна бути відповідним чином покарана, заявила в Києві президент Литви Даля Грібаускайте. «Посилати війська без ідентифікаційних знаків, техніку без опізнавальних знаків, а також підтримувати терористів — це і є терористична поведінка. Така ситуація неприйнятна, і ми маємо чітко заявляти, що країна, яка поводиться таким чином, має всі ознаки терористичної держави», — наголосила висока гостя, закликавши держави Заходу офіційно визнати небезпеку від таких дій Росії і вжити контрзаходів.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>