Перегони з ароматом жасмину

25.11.2014

У Тунісі відбуваються перші після Жасминової революції 2011 року вільні президентські вибори. У першому турі голосування минулої неділі визначити єдиного переможця не вдалося, тож вирішальним стане другий тур, який призначено на 28 грудня.

Тим часом у штабах двох фіналістів, між якими й розгорнеться основна боротьба за президентське крісло, одночасно оголосили про лідерство в першому турі своїх кандидатів. Як повідомляє агенція «Франс пресс», за даними світської партії «Нідаа Туніс» («Заклик Тунісу»), більше голосів за підсумками недільного голосування здобув її 87-річний лідер Бежі Каїд ес-Себсі. За даними екзит-полів, він набрав 48% голосів. У штабі другого фаворита — чинного тимчасового президента Тунісу Монсефа Марзукі — лідером перегонів вважають саме його. Хоча, за даними екзит-полів, чинного очільника держави підтримали лише 26% громадян, що взяли участь у голосуванні.

Головна відмінність між двома суперниками — ставлення до верховенства релігії в державному управлінні. Колишній прем’єр-міністр Бежі Каїд ес-Себсі наполягає на тому, що Туніс має бути світською державою. Після кількох років політичних та економічних збурень виборців привабили його обіцянки стабільності та виведення країни з економічної кризи. Адже після революції в січні 2011 року кількість іноземних туристів у Тунісі різко зменшилася, а саме туризм був головним джерелом поповнення національного бюджету.

Лівоцентрист Марзукі, якого вважають ісламістом і який тимчасово обійняв посаду президента зі згоди Конституційної асамблеї після усунення від влади корумпованого екс-глави держави Зіна аль-Абідіна Бен Алі, за кілька років правління встиг проявити себе не з найкращого боку. Біля виборчої дільниці у місті Сус на середземноморському узбережжі, де голосував Марзукі, відбувся пікет із протестом проти його політики.

Наразі в Тунісі триває підрахунок голосів, і офіційні результати першого туру виборча комісія обіцяє оголосити впродовж наступних двох діб. Активність виборців становила трохи більше 53%.

Загалом у перших демократичних виборах президента брали участь 27 кандидатів. У порівнянні з іншими північноафриканськими державами, в Тунісі, звідки на початку 2011 року хвиля революцій «Арабської весни» з різною ефективністю поширилася на Лівію, Єгипет, Ємен тощо, перехід від авторитарного минулого відбувся відносно гладенько. Вибори президента покликані завершити демократичний перехідний процес. За три роки, що минули після повалення Бен Алі, Туніс зазнав найменше насильства порівняно з іншими державами, що пережили «Арабську весну».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>