Усі однаково шкідливі

20.11.2014
Усі однаково шкідливі

Українські експерти представили двометровий макет «європейської» сигаретної пачки, оформлений відповідно до вимог законодавства ЄС.

Міжнародні дослідження доводять, що картинки-попередження на сигаретних упаковках підвищують обізнаність про наслідки куріння для здоров’я і сприяють зниженню рівня поширеності цієї шкідливої звички. «Страшні» фотоілюстрації хвороб на пачках підштовхують частину курців кинути курити, а інших — не починати взагалі. Але, на думку експертів, попереджувальні малюнки на сигаретних пачках необхідно періодично замінювати, оскільки курці поступово звикають до них і просто не реагують. Тому експерти та громадськість закликали українську владу запровадити нові, «європейські» вимоги до маркування упаковок із сигаретами, здійснити ротацію ілюстрацій на більш «правдиві» та більші за розміром — iз наслідками хвороб від куріння. Аби в такий спосіб ефективніше інформувати людей про негативні наслідки вживання тютюнових виробів.

«Попередження на пачці працює 24 години на добу, 7 днів на тиждень. У середньому курець виймає та споглядає на упаковку 20 разів у день, або 7300 разів на рік. Такі графічні малюнки також бачать ті, хто поруч із курцем — члени родини, друзі, колеги», — вважає Андрій Скіпальський, експерт Українського центру контролю над тютюном.

Костянтин Красовський, завідувач відділу контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ України, переконаний: «Споживачі мають право не тільки на вичерпну інформацію про шкоду тютюнових виробів, а й на таку, яка допоможе їм перестати бути споживачами цих виробів. Крім того, з пачок має зникнути оманлива інформація щодо рівнів смол та нікотину, яка створює неправильне враження, нібито одні сигарети є менш шкідливими за інші».