Дорога наша психлікарня...

20.11.2014
Дорога наша психлікарня...

Ігор Плотницький бачить себе шляхетним лицарем Айвенго, що захищатиме честь «Новоросії». А з виду і не скажеш...

«Шановний Дід Мороз! Від імені депутатів парламенту Новоросії дозвольте привітати Вас з днем народження», — так починається лист «регіонала» Олега Царьова повелителю зимових свят. Феєричну маячню про «справедливого дарителя», який винагороджує слухняних діток, «голова парламенту Новоросії» не посоромився розмістити на своєму Фейсбуці.

Читачі Царьова оцінили «креатив», висунувши припущення, що у автора сльозливої епістоли або передчасна деменція, або — перманентний «наркотичний угар». Інші ж вказали на те, що Діда Мороза звати насправді Володимиром Володимировичем, і цей крик душі — ніщо інше, як завуальоване звернення до Путіна — мовляв, нагодуй та зігрій ініційовану тобою ж недодержаву.

Адже з ресурсами в самопроголошених «республіках» справи дійсно кепські. Соцвиплати давно припинені, й то тут, то там виникають «баб’ячі бунти» через те, що жінкам уже нічим годувати своїх дітей. Невідомо, щоправда, чи потерпає від нестачі харчів сам Олег Царьов. Він хоч і інфантильний, та все ж доволі великий екземпляр сепаратиста, тож продуктів його утроба потребує чимало.

Втішає одне: судячи із запису на «Фейсбуці», наш «хлопчик» зібрався у «вотчину Діда Мороза», яка, на переконання Царьова, знаходиться у місті Великий Устюг. Лишається побажати тільки щасливої подорожі в один кінець. Часу Царьову гаяти не слід, інакше про його наміри може дізнатися Санта-Клаус і зініціювати визнання терористів «ДНР» і «ЛНР» персонами нон-грата у всьому казковому всесвіті.

А тим часом, поки Царьов бавиться у фентезі, ватажок «ЛНР» Ігор Плотницький занурюється у середньовіччя. Нічого розумнішого, аніж викликати на дуель Петра Порошенка, Плотницький не придумав. Ідея в тому, аби визначити таким чином переможця в протистоянні на Донбасі і завершити збройний конфлікт. Дуелянт-переможець буде диктувати свої умови протилежній стороні, підкреслює Плотницький.

Він милостиво дозволяє Порошенку вибрати місце проведення дуелі і визначитися з видом зброї. Плюс привести із собою 10 спостерігачів-секундантів і 10 представників ЗМІ. (З таким самим почтом Плотницький має намір з’явитися і сам).

«Мушкетеру» з «ЛНР» (у якому льотчиця Савченко, до речі, впізнала одного зі своїх викрадачів) не завадило б насамперед привести себе у належну фізичну форму. Портос-Плотницький занадто вгодований, аби не засапатись, бігаючи за Порошенком із шаблею у руці. Хіба що він бачить себе бійцем сумо — проте це вже інша історія, яку фантазери Донбасу розів’ють наступним разом.

Їхня деградація — річ подвійно приємна. По-перше, тим, що відволікає від одноманітних буднів, а по-друге, тим, що сигналізує про швидкий кінець «Новоросії» та усіх її доморощених «лицарів» і «ельфів». Із такою кашею в голові жодний Мордор не побудуєш...