Життя на колесах

19.11.2014

Охорону Херсонщини, що стала прикордонною зоною, посилять військовослужбовці з Житомира, Тернополя та Феодосії. Зимувати військові будуть у спеціальних вагончиках, які надали Укрзалізниця та меценати з Києва.

Найбільш відповідальні пункти стратегічного значення на Херсонщині розташованi в районі Генічеська (село Чонгар та селище міського типу Стрілкове), а також у Каховському районі. А ось десантники з Миколаєва ще додатково встановили свій блокпост iз бетонних блоків за 25 км від села Чонгар на перешийку з Кримом (район Салькової дамби).

Саме в ці населені пункти в першу чергу доставили десять мобільних побутових вагончиків, укомплектованих усім необхідним. Найкраще питання з розселенням солдатiв вирішено у селищі Чаплинка (блокпост Чаплинка—Армянськ). Також комфортно облаштувалися й бійці батальйону морської піхоти, які прибули в Генічеськ із Феодосії. Солдати, які приїхали в прикордонну зону разом із дружинами та дітьми, розмістилися на місцевій базі відпочинку. Трохи пізніше «цивілізація» добралася і до військових, які охороняють блокпост поблизу села Новоолексіївка (Генічеський район).

Як розповів голова Генічеської райдержадміністрації Сергій Коржевий, уже вирішено питання про виділення з бюджету коштів для облаштування житла, де будуть зимувати прикордонники. Військові отримають не тільки комфортне приміщення для житла, а й гаражні бокси та підвали для зберігання амуніції і дров. Крім того, додатково Укрзалізниця передала чотири плацкартні вагони, переобладнані для зимівлі прикордонників.

Однак не всі директори баз відпочинку, розташованих на узбережжі Азовського моря на Херсонщині, пішли назустріч військовим. На відсутність води та обігріву поскаржилися бійці, які прибули на Херсонщину з Житомира.

«Зараз наших бійців «косить» застуда, бо через відсутність нормального житла багато хто змушений жити в похідних наметах, — каже Валерій Васянович, командир роти Житомирського 10-го батальйону територіальної оборони. — Першочергові завдання для нас — опалення та медикаменти. Ми ще й досі чекаємо обіцяну термобілизну та «буржуйки» для обігріву».

За словами «губернатора» Херсонської області Андрія Путілова, кордон із Кримом став для південного регіону прифронтовою зоною.

«Ми ведемо переговори з представниками НАТО, щоб доставити на Херсонщину для військових спеціальні вагончики з Боснії та Герцеговини, — заявив на брифінгу Андрій Путілов. — Вони укомплектовані всім необхідним (опалення, душ, зв’язок) та розраховані на комфортне проживання військових в окремих кімнатах на два-три спальні місця».

За словами «губернатора», питання про доставку на Херсонщину таких мобільних вагончиків може бути вирішене позитивно ще до настання зими.