NOVO для Львова

19.11.2014
NOVO для Львова

Катерина Ющенко пересвідчилася, як діагностичний центр діє на практиці.

Медичний центр NOVO розпочав свою роботу на базі міської комунальної дитячої клінічної лікарні. Відтепер львівські лікарі зможуть швидко та точно робити діагностику навіть новонародженим. За твердженням експертів, встановлене тут обладнання навіть через десятиліття вважатиметься надсучасним. У центрі є магнітно-резонансний томограф, комп’ютерний томограф, три ультразвукові сканери від найвідоміших виробників. Завдяки цьому лікарі зможуть встановлювати діагноз навіть у тих випадках, які раніше визначалися лише за кордоном. Загальна вартість обладнання — 50 мільйонів гривень.

Робота над створенням Центру тривала півтора року. До його створення долучилися «Центр медичних інновацій», заснований фондом «Дитяча лікарня майбутнього», та Міжнародний благодійний фонд «Україна 3000». Також появі такої медустанови активно сприяли міська та обласна влада.

«Десять років тому ми визначили дитячу медицину як один iз головних пріоритетів нашої роботи, — говорить голова Наглядової ради МБФ «Україна 3000» Катерина Ющенко. — Дуже хотіли створити кращі умови для наших дітей, щоб вони мали можливість лікуватися в нашій державі, а не змушені були їхати за кордон. У нас були різні програми, на виконання яких ми збирали гроші в благодійників. Одна з таких програм «Від лікарні до лікарні», де ми на конкурсній основі вибрали 26 лікарень по всій Україні та знаходили їм спонсорів і обладнання. Значна частина нашої програми стосувалася навчання лікарів: за час програми більше ста медиків стажувалися за кордоном. Двадцять із них їздили на навчаня в Каліфорнію, у клініку, яка вважається однією з найкращих лікарень Америки та всього світу».

Одним із найбільших проектів було створення Всеукраїнського центру охорони здоров’я матері та дитини «Дитяча лікарня майбутнього». «Ми зібрали значні кошти, які були вкладені в проектування та будівництво, проте коли зрозуміли, що повинні відкласти реалізацію задуму, то почали використовувати зібрані гроші на інші програми. На конкурсній основі ми обрали Львівську дитячу клінічну лікарню, аби продовжити проект «Лікарні майбутнього», — каже пані Катерина.

Ще до офіційного відкриття за допомогою обладнання Центру лікарям вдалося поставити діагноз немовляті з вадами розвитку. У подальшому медична установа працюватиме на основі принципів державно-приватного партнерства. Тобто пацієнти таки робитимуть благодійні внески, але всі вони йтимуть на подальший розвиток медустанови. Водночас із перших днів роботи в NOVO діятимуть кілька благодійних програм.