Геть пропутінських корупціонерів!

19.11.2014
Геть пропутінських корупціонерів!

Акція протесту з «червоними картками» президенту Земану в Празі (на портреті — покійний президент Чехії Вацлав Гавел, якому мітингувальники дякували, на противагу нинішньому главі держави).

Вчетверте за останній місяць десятки тисяч угорців позавчора увечері вийшли на вулиці Будапешта. Попередні демонстрації були відповіддю на план уряду запровадити податок на інтернет-трафік, але навіть коли від цієї ідеї відмовилися, протести не припинилися. Навпаки, стали більш масштабними «за темою», адже тепер люди протестують не проти конкретного рішення, а проти політики уряду загалом.

Угорці незадоволені поширенням корупції, згортанням свободи слова та міжнародною, відверто промосковською політикою прем’єр-міністра Віктора Орбана та його кабінету. Однією з вимог демонстрантів було звільнення голови національної податкової служби Ільдіки Віду, яка потрапила в американський «чорний список» через підозри в корумпованості.

Явище корупції стало справжньою бідою в Угорщині. Громадянам дедалі важче жити відповідно до нормальних європейських стандартів. Ще одна велика проблема — безробіття, передусім серед молоді.

Одночасно з демонстрацією в Будапешті, подібні, хоч і не такі велелюдні, відбулися щонайменше у 20 містах Угорщини, а також за кордоном: у Лондоні, Берліні, Брюсселі, Стокгольмі та інших європейських столицях, повідомляє «Євроньюз».

Під час «Дня громадянської люті», як було названо цю акцію протесту, угорці вимагали відставки прем’єра Орбана та шістьох інших високопосадовців, яким з огляду на корупційні дії, Сполучені Штати Америки заборонили в’їзд на свою територію. Організатори заборонили використовувати під час цієї акції протесту партійну символіку, хоча, звичайно ж, представники опозиційних партій були присутні в лавах демонстрантів.

Загалом протест був мирним, але після ходи тисячі її учасників залишилися біля будинку парламенту, який був оточений тісним кільцем поліції спеціального призначення. Протестувальники намагалися знести металеву огорожу навколо парламенту та вигукували гасла на зразок: «Орбане, йди геть!» та «Ми не платимо податки злочинцям!».

А ТИМ ЧАСОМ…

Масові акції протесту відбулися і в Чехії. На демонстрації, приурочені до 25-ї річниці Оксамитової революції, люди вийшли з гаслами протесту проти політики президента Мілоша Земана, який не приховує симпатій до Росії та її президента Володимира Путіна. Учасники мітингів піднімали вгору червоні картки, демонструючи Земану, що він має піти.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>