«Шара» скінчилася. Частково

13.11.2014

Німеччина має право відмовляти в наданні допомоги з безробіття мігрантам, які в цій країні не працювали. Відповідне рішення ухвалив Європейський суд з прав людини, рішення якого означає, що навіть громадяни ЄС можуть бути позбавлені права на отримання деяких видів допомоги, якщо звертаються за ними в іншій країні Євросоюзу.

Це рішення, метою якого є обмеження так званого «туризму за соцвиплатами», пов’язане з конкретним випадком. Найвища судова інстанція Європи розглянула позов 25-річної румунки Елізабети Дано, якій відмовили в грошовій допомозі у Лейпцигу, повідомляє «Євроньюз». Тамтешня біржа праці з’ясувала, що іммігрантка не пропрацювала в Німеччині жодного дня з 2010 року, відколи туди переїхала.

Інша румунка — Люмініта Калдарару — після переїзду до Німеччини теж навіть не шукала роботу, живучи на 773 євро державної допомоги на чотирьох своїх дітей. При цьому жінка розраховує ще й на допомогу з безробіття, бо «не вистачає на оплату комунальних послуг». І таких випадків у Німеччині — десятки, якщо не сотні тисяч.

Цього судового рішення чекали у багатьох європейських країнах, влада яких розмірковує над тим, як обмежити внутрішньоєвропейську міграцію. За законами про вільний рух людей, громадяни Євросоюзу могли отримувати допомогу з безробіття в будь-якій країні. Цим охоче користалися вихідці з бідних держав, переїжджаючи до багатших.

Окремо привітав рішення «на користь здорового глузду» прем’єр-міністр Великої Британії Девід Камерон. Ще б пак — його опоненти на майбутніх виборах, антиєвропейська партія «Юкіп», втратили один зі своїх аргументів. Виявляється, аби припинити потік мігрантів до Британії, не обов’язково виходити з Євросоюзу — достатньо застосувати рішення Європейського суду. Вердикт стосується лише допомоги з держбюджету і не поширюється на соціальні виплати з фондів, що формуються за рахунок податків, які платять працівники у країні, в тому числі й мігранти.

Водночас Єврокомісія заявила, що підтримує боротьбу країн-членів ЄС зі зловживаннями в системі соціальної допомоги, але не погодиться з будь-якими обмеженнями на свободу пересування і свободу ринку праці в Євросоюзі.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>