У кожного — свій День незалежності

13.11.2014
У кожного — свій День незалежності

Найактивнішими учасниками заворушень у Варшаві були футбольні фанати. (з сайта ft.com.)

Позавчора Польща відзначала День незалежності — 96-ту річницю відновлення державного суверенітету. 11 листопада 1918 року, в день завершення Першої світової війни, території, які понад 120 років були поділені між Російською імперією, Прусією та Австро-Угорщиною, об’єдналися в Другу Польську республіку.

За традицією останніх років, урочистості розділилися на офіційні й неофіційні, що відбулися, відповідно, в першій половині дня та ввечері. З ініціативи президента Польщі Броніслава Коморовського та за участі його і першої леді Анни вранці вулицями Варшави пройшов урочистий марш «Разом в ім’я Незалежної». Учасники святкувань були одягнені у форму польських солдатів Першої та Другої світових воєн, у колоні їхали відновлений «Кадилак» маршала Юзефа Пілсудського й танк 1920 року. Маршрут маршу традиційно пролягав шляхом національних героїв, які боролися за незалежність Польщі. Учасники ходи зупинялися біля пам’ятників прем’єр-міністра Польської Республіки Вінцента Вітоса, одного з лідерів антикомуністичної опозиції, кардинала Стефана Вишинського, головного коменданта Польської крайової армії Стефана «Грота» Ровецького, політичних діячів Ігнаци Падеревського та Романа Дмовського, а також маршала Пілсудського.

А надвечір на вулиці вийшли прихильники правих та націоналістичних рухів. Організовані ними альтернативні марші у Варшаві вже кілька років поспіль не обходяться без насильства, і нинішній винятком не став.

Торік група учасників правої акції спробувала напасти на російське посольство у Варшаві. Після цього президент Коморовський був змушений вибачатися перед Москвою. Зрозуміло, що цього року ситуація була ще більш напруженою, адже тепер для «нелюбові» до Росії у поляків є не лише історичні, а й цілком сучасні причини.

Спершу на шляху активістів виявилася інсталяція «Райдуга», що символізувала суспільну толерантність. Її мітингувальники повністю спалили. А потім дійшли й до посольства РФ, закидали його фаєрами й петардами і підпалили поліцейську будку біля входу.

Загалом у радикальному «Марші незалежності» взяло участь, за різними оцінками, від 30 до 70 тисяч людей. Але більшість із них поводилася цілком мирно. Як повідомляє польська преса, заворушення почали ультраправі, рушійною силою серед яких були футбольні фанати. Проте й поліція також діяла нестримано: почала нападати на маніфестантів ще тоді, коли ситуація не була загрозливою. Як наслідок, відбулися масові сутички учасників маршу з правоохоронцями.

Поліція, в яку протестувальники жбурляли каміння, розібрану бруківку, пляшки із запалювальною сумішшю та петарди, використала у відповідь водомети та гумові кулі. Організатори маршу, так звана «Армія патріотів», намагалися заспокоїти хуліганів, але їм це не вдалося. Бійка біля Національного стадіону у Варшаві тривала більше двох годин.

Учора варшавська поліція оприлюднила офіційний підсумок вівторкових сутичок. Загалом силовики затримали 276 осіб, причому близько сотні — ще до початку сутичок, за те, що вони мали при собі петарди та «коктейлі Молотова». Поранення в результаті сутичок отримали 24 демонстранти і 51 поліцейський. Вчора у шпиталях залишалося 11 поранених поліцейських, яких відвідали глава МВС Польщі Тереза Пйотровська та головний комендант столичної поліції Марек Дзялошинський.

По гарячих слідах заворушень у Польщі було проведено експрес-опитування з одним питанням: «Що робити, аби в майбутньому не відбувалося таких інцидентів під час Маршу незалежності?» і трьома можливими варіантами відповіді. Думки поляків поділилися: 25% обрали варіант «заборонити організацію Маршу незалежності», 41% виступили за те, щоб «надати поліції більші повноваження, аби вона могла дієвіше протистояти нападникам», а 35% респондентів зупинилися на варіанті «нічого не робити! Ми маємо вільну Польщу, і кожен відзначає це свято у свій спосіб».

Альтернативні маніфестації в інших польських містах відбулися мирно й без сутичок.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>