НОВИНИ ПЛЮС

13.11.2014

До Києва прибув Гаазький трибунал

В Україну прибула делегація Гаазького трибуналу для підтвердження звинувачень щодо вищих посадових осіб України через події на Майдані та притягнення їх до кримінальної відповідальності у цьому суді, повідомляє прес-служба Генпрокуратури. Члени делегації зустрілися з Генпрокурором Віталієм Яремою. «У ході зустрічі сторони обговорили хід та результати розслідування кримінальних проваджень щодо подій, пов’язаних з розгоном мирних демонстрантів, заподіянням тілесних ушкоджень, а також вбивствами громадян у період з листопада минулого року по 22 лютого 2014 року», — йдеться у повідомленні.

Керівник відділу аналізу ситуацій Емерік Роже наголосив, що головна мета місії — зрозуміти, чи підпадають під юрисдикцію Міжнародного кримінального суду ті злочини, які було скоєно на Майдані. Як відомо, Верховна Рада звернулася до Гаазького трибуналу 25 лютого 2014 року з метою притягнення до кримінальної відповідальності у цьому суді вищих посадових осіб України щодо передбачених статтею 7 Римського статуту МКС злочинів проти людяності під час подій на Майдані. 25 квітня прокурором МКС Фату Бенсудою відкрито процедуру попереднього вивчення ситуації в Україні.

Томенко пропонує прописати в коаліційній угоді «декомунізацію»

Учасник коаліційних переговорів від Блоку Порошенко Микола Томенко пропонує закріпити в коаліційній угоді прийняття програми декомунізації. «Я переконаний, що прийшов час прийняття відповідної державної програми декомунізації та залучення до її реалізації органів місцевого самоврядування, Інституту національної пам’яті та фахівців в питанні історії та краєзнавства до очищення України від символів тоталітаризму, відновлення історичних назв, зокрема, і історичної спадщини в цілому», — цитує слова Томенка його прес-служба.

Він звернув увагу на те, що «зачистка» українських міст від тоталітарних символів відбувається, в основному, таємно та в нічний час. «Ця програма повинна здійснюватися не нічними діями патріотів в якихось окремих містах чи селах України, а бути системною, продуманою і обгрунтованою. Тому я переконаний, що декомунізація України — це справа місцевого самоврядування та фахівців», — підсумував він.

Міністрів люструватимуть на Грушевського, 5

Верховна Рада у рамках закону про люстрацію перевірятиме кожного посадовця, якого вона призначатиме. Відповідне розпорядження підписав голова Верховної Ради України Олександр Турчинов, його текст розміщено на сайті Верховної Ради. До переліку посад, щодо яких проводиться перевірка, входять Прем’єр-міністр України; перший віце-прем’єр-міністр; віце-прем’єр-міністр -міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства; віце-прем’єр-міністр; міністр аграрної політики та продовольства; міністр внутрішніх справ України; міністр екології та природних ресурсів України; міністр економічного розвитку і торгівлі України; міністр енергетики та вугільної промисловості України; міністр закордонних справ; міністр інфраструктури України; міністр культури; міністр молоді та спорту; міністр оборони; міністр освіти і науки; міністр здоров’я; міністр соціальної політики; міністр фінансів України; міністр юстиції; міністр Кабінету Міністрів. Під перевірку підпадуть також голова Служби безпеки України; голова Національного банку; голова Антимонопольного комітету, голова Державного комітету телебачення і радіомовлення, голова Фонду державного майна України.