Торкнулись недоторканності

12.11.2014

Радник Президента України Микола Томенко приніс благу звістку: учасники «коаліціади» дійшли згоди у питанні про зняття з депутатів недоторканності. «Всі п’ять суб’єктів переговорів (Блок Порошенка, «Народний фронт», «Самопоміч», Радикальна партія та «Батьківщина». — Авт.) погодилися з цим. Але з захистом політичної діяльності, щоб не сталося так, що ми проведемо мітинг, а нас усіх кинуть за ґрати. Йдеться про все, що стосується комерційної діяльності, а 90% справ, які подавалися до зняття недоторканності, стосувалися бізнес-діяльності», — пояснив Томенко.

За його словами, якщо процес успішно завершиться, то не потрібно буде й згоди Верховної Ради на відкриття кримінального провадження за підозрою депутата в корупції, оскільки для цього прописана окрема процедура.

Проте при всій позірній одностайності не всі парламентарії поділяють підхід Томенка. Так, новообраний від «Батьківщини» депутат Ігор Луценко зазначає, що «скасування так званої депутатської недоторканності — а насправді просто особливого порядку притягнення до кримінальної відповідальності — це добивання й без того кволої української демократії. Популізм, як іржа, продовжує роз’їдати здоровий глузд, як це було зі зниженням депутатської зарплати».

У своїй колонці на «Українській правді» Луценко пише про те, що у суспільства немає підстав довіряти прокуратурі, до рук якої потраплятимуть долі не лише простих смертних, а й народних депутатів. Адже ця сама прокуратура досі не покарала винних у розгоні Майдану 30 листопада 2013 року й у розстрілі громадян у лютому 2014-го, так само нікого не притягнуто до відповідальності й за Іловайський котел.

«Нагадаю, під час двох найгірших криз в історії української державності — Майдану 2004 року та Майдану 2013-14 — саме особливий порядок притягнення парламентаріїв до кримінальної відповідальності рятував опозицію від фізичного розгрому й нейтралізації лідерів».

А тим часом, ніби спростовуючи слова Луценка, радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко повідомляє про те, що Генпрокуратура «дозріла» до питання про позбавлення імунітету низки депутатів — iз числа тих, хто брав участь у «парнокопитному» голосуванні 16 січня.

«Генеральна прокуратура на підставі розслідування дій політиків 16 січня, якщо там є склад злочину (а я вважаю, що він там є), може звернутися до Верховної Ради з проханням зняти недоторканність із депутатів, які голосували руками, порушуючи або перевищуючи службові зобов’язання», — сказав Геращенко.

Факт повторного обрання цих осіб — Бойка, Шуфрича та решти — не є для них індульгенцією, підкреслив він. Геращенко зазначив, що з радістю проголосує за таке рішення, оскільки йтиметься не про політичне переслідування, а про відповідальність депутатів за кримінальний злочин, який вони скоїли. (Тут варто нагадати, що й сам Геращенко віднині є також народним обранцем — до Ради він потрапив за списками «Народного фронту»).

Що стосується позиції Президента з цього приводу, то вона є відомою. «Необхідність депутатської недоторканності на сьогодні практично вже себе вичерпала. І якщо раніше механізми відкликання депутатів могли бути використані як механізм політичного тиску, то зараз нам треба опрацювати цю позицію і надати право виборцю відкликати депутатів», — заявляв Петро Порошенко.