Не «закашляйте» діагноз

11.11.2014
Не «закашляйте» діагноз

Кашель — симптом багатьох захворювань. Ефективне лікування підбере тільки фахівець. (з сайта siklusair.com.)

«Тональність» має значення

Прикрий «сезон застуд» докучає нині багатьом. Організм, ослаблений холодною погодою, легко «ловить» хвороботворні мікроби, які часом просто «кишать» у повітрі, і вже незабаром маємо нежить, біль у горлі, кашель. Кашель... Ці докучливі «бухикання» — один із найбільш поширених і найбільш неприємних симптомів застуди. Чому він виникає, про що свідчить і як упоратися з такою неприємністю?

— У гортані, трахеї, бронхах і плеврі (тканині легень) є високочутливі рецептори, які реагують на кожен подразник, який туди потрапляє, — розповідає столичний лікар-терапевт Ольга Шидловська. — Це може бути і крихта, яка «не туди пішла», і мокрота, що зібралася в легенях. Людина кашляє, щоб звільнити дихальні шляхи від чужорідного тіла. Тобто дихальні м’язи рефлекторно скорочуються, «виштовхуючи» повітря з легенів. Завдання кашлю — очистити легені від того, чого там не повинно бути.

Кашель, нагадує лікар, буває різним — залежно від того, що стало причиною нездужання. Якщо вас спіткав грип і висока температура, то докучатиме сухий і частий кашель. При фаригніті (запаленні горла) з’являється відчуття грудки в горлі, яку хочеться викашляти. При кашлюку — болісний, що періодично переривається паузами з дзвінким вдихом, який знову переходять у кашель. Ларингіт (запалення гортані) супроводжує сухий, болісний, «гавкаючий» кашель, а голос при цьому стає хрипким. При гострому трахеїті (запаленні трахеї) кашель голосний і болісний, з глибоким «трубним» звуком. Натомість при бронхіті кашель не дає болісних відчуттів, проте — він вологий і гучний. Обструктивний бронхіт супроводжує кашель-свист, його напади лавиноподібні, які важко спинити. Хворі на бронхіальну астму скаржаться на важкий, приглушений, задушливий кашель.

Коли йдеться про запалення легенів (пневмонію), то кашляти дуже боляче, при цьому з кожним відкашлюванням виділяється багато мокротиння. А плеврит (запалення тканини легень) проявляє себе болісним і сухим кашлем, що посилюється при глибокому вдиху.

Однак характеристики кашлю змінюються  впродовж перебігу хвороби.

При пневмонії не можна гріти, а при трахеїті — навпаки

Чи можна лікувати кашель самостійно, в домашніх умовах? Загалом, нагадують лікарі, найоптимальніший варіант — усі терапевтичні заходи узгоджувати з фахівцем. Але ж не завжди є можливість потрапити в поліклініку.

— Якщо ви переохолодились, промочили ноги і після цього з’явився кашель — кілька днів можна спробувати самотужки давати з ним раду, — зауважує пані Ольга. — Почати можна з інгаляцій. Якщо кашель сухий — спробуйте лужні інгаляції (з додаванням олій, на відварах трав — мати-й-мачухи, календули, евкаліпта). Можна парити ноги (якщо немає судинних проблем і запальних процесів із гінекології), ставити гірчичники між лопатками, натирати груди лікувальними бальзамами на жировій основі. Але будьте уважні: при підвищеній температурі будь-які зігріваючі процедури робити небезпечно!

Якщо кашель сухий, то до консультації лікаря можна вживати безпечні відхаркувальні засоби — мукалтін, амброксол, екстракт плюща чи подорожника, сиропи солодки та кореня алтея. «Однак препарати, які впливають на відкашлювальний рефлекс, обов’язково має призначити фахівець», — наголошує терапевт.

Коли консультацію лікаря не можна відкладати?

— Зволікати не можна, якщо: кашель не минув упродовж трьох днів, не дає спати вночі, його супроводжують напади задухи, із сухого він перетворився на вологий, — запевняє Ольга Шидловська. — Тим, хто має вроджені вади або набуті захворювання серця, слід пам’ятати, що кашель ускладнює роботу «основного двигуна». Тільки фахівець зможе точно визначити: чим викликаний кашель (вірусом чи бактеріальним ускладненням) і чи достатньо загальної терапії основного захворювання без додаткового лікування кашлю. Помилки тут дуже небезпечні. Наприклад, при пневмонії категорично недопустимі зігріваючі процедури (зловживання ними може навіть призвести до летальних наслідків). А при трахеїті вони навпаки показані — для полегшення стану. Тож найголовніше — встановити правильний діагноз. І обрати правильну тактику боротьби з недугою.

Недолікований кашель незабаром «збунтується»

Якщо кашель триває два тижні і більше, не зменшується і ви не помічаєте покращення стану, необхідно зробити флюорографію легень. З допомогою знімка фахівець швидше з’ясує причину докучливих «бухикань». Якщо ж відхилень немає, а кашель далі триває, слід звернутися до отоларинголога. Він визначить, чи не пов’язаний кашель із проблемами у верхніх дихальних шляхах.

Буває так, що кашель начебто вилікували, а через короткий проміжок часу він знову повертається. Такі рецидиви, на думку лікарів, трапляються з кількох причин: або ви не допили до кінця призначений лікарем курс антибіотиків, перервавши лікування, щойно відчули перші симптоми полегшення; або не приймали в достатній кількості відхаркувальних засобів, відтак у легенях залишилося мокротиння, яке при найменшій інфекції знову збунтувалося запаленням.

Кашель повертається, якщо ви лікували вірусне захворювання з допомогою антибіотиків, або не приймали їх при кашлі бактеріального походження. Докучливі «бухикання» повертаються, якщо, лікуючись самостійно, ви прогавили серйозне захворювання дихальних шляхів, наприклад, бронхіальну астму. Ну і проблема знову нагадає про себе, якщо, маючи кашель, ви не вживали жодних заходів, пустивши ситуацію на самоплин.

Тож будьте розсудливі і обачні.

РЕЦЕПТ

Більше жиру та... інжиру

Плоди інжиру здавна застосовують як засіб від кашлю. Добре допомагає мікстура з молоком. І чим жирніше молоко — тим краще. Жир пом’якшить гортань. Інжир для рецепту підійде як сушений, так і свіжий. Щоправда, сушений легше знайти в будь-яку пору року.

Налийте молоко в емальовану каструлю, нагрійте на повільному вогні. Добре вимиті плоди інжиру покладіть у гаряче молоко (один плід на 1,5 склянки), доведіть до кипіння. Варити 30 хвилин під закритою кришкою. У результаті майже третина молока випарується, тож ви отримаєте одну склянку засобу від кашлю.

Після цього каструлю важливо вкутати: ковдрою чи накрити подушкою. Після повного охолодження перелийте ліки в скляну ємність, щільно закрийте кришкою. Пити за півгодини до їжі: столову ложку для дорослих, чайну — для дітей.

 

ДО РЕЧІ

Хронічне «кахикання»: що за напасть?

Діагноз «хронічний кашель» встановлюють у випадку, якщо кашель триває понад три місяці. Майте на увазі, що він може бути ознакою досить небезпечних хвороб: хронічного бронхіту, бронхіальної астми, серцевої недостатності, пухлини  в легенях і дихальних шляхах, туберкульозу. Тому хворі із хронічним кашлем мають потребу в регулярному і ретельному обстеженні. В деяких випадках, кажуть лікарі, хронічний кашель виникає в нервовохворих людей (без певних хвороб дихальної системи), а також у людей під впливом несприятливих факторів довкілля: пилу, диму, їдких газів. У курців хронічний кашель часто є ознакою тривалого подразнення бронхів тютюновим димом, або одного з ускладнень паління (бронхіту, раку легень).

Хронічний кашель небезпечний також тим, що спричиняє серйозні порушення дихальної системи: емфізему, спонтанний пневмоторакс (зупинку дихання), порушення роботи серця, утворення грижі внутрішніх органів тощо.