Коли закінчиться війна...

11.11.2014
Коли закінчиться війна...

Мешканці німецької столиці плачуть біля залишків Берлінського муру, перетворених на меморіал пам’яті загиблих під час спроб його перетнути. (з сайта wishtv.com.)

«Система, яка здавалася міцною, мов граніт, упала, ніби зроблена з картону». Так британська газета «Індепендент» написала про святкування 25-річчя падіння Берлінського муру, яке й справді одночасно стало символом руйнації радянського монстра, що окупував значну частину Східної і Центральної Європи та Азії. Кілька мільйонів німців і туристів з інших країн світу зібралися минулої неділі у столиці Німеччини, аби відзначити цю знаменну дату — зі сльозами водночас і радості, й суму за знищеними комуністичною системою людьми на очах. Товста бетонна стіна простояла 28 років і була зруйнована фактично в одну мить, коли 9 листопада 1989 року після масових демонстрацій було відкрито пропускні пункти, і десятки тисяч людей кинулися «на той бік».

Послання Україні

Звісно, повністю мур зруйнували дещо пізніше — у процесі «офіційного» демонтажу, що тривав з червня по листопад 1990-го. Але жодного значення на той час він уже не мав.

Участь в урочистостях узяли канцлер та президент ФРН Ангела Меркель і Йоахім Гаук (обоє — вихідці з соціалістичної НДР), колишні й нинішні визначні німецькі політики, зокрема екс-канцлер Гельмут Коль, а також багато запрошених гостей із-за кордону. Серед них — перший і останній президент СРСР Михайло Горбачов, перший президент оновленої Польщі Лех Валенса, екс-глава Угорщини Міклош Немет та інші.

Ангела Меркель, яка народилася в західному Гамбурзі, але з чотирьох років разом із батьками жила в Східній Німеччині, разом із правлячим бургомістром Берліна Клаусом Воверайтом поклала квіти до залишених «для історії» решток Берлінського муру на Бернауер-штрассе, вшанувавши пам’ять тисяч загиблих під час спроби втекти із Західного до Східного Берліна німців. Після поминальної служби в каплиці глава уряду та очільник столиці відкрили експозицію про історію роз’єднаної Німеччини.

«Падіння муру показало нам, що мрії можуть здійснюватися, — цитує промову канцлера «Німецька хвиля». — Ми можемо змінити речі на краще. І це послання Берлінського муру адресоване, зокрема, людям в Україні, у Сирії та Іраку, в багатьох інших регіонах світу, де свобода та права людини під загрозою або зневажені».

Гуляння на вулицях Берліна й передусім біля Бранденбурзьких воріт тривали цілий день, завершившись яскравим концертом та феєрверком. На місці страшної бетонної стіни, яка відділяла вільну Західну Німеччину від соціалістичної Східної, ще з п’ятниці виклали «кордон» із запалених ліхтариків, що розтягнувся на 15 кілометрів. Коли стемніло, вони здійнялися в повітря...

Ех, Горбі...

Одним із найпочесніших гостей на святкових заходах була людина, яку на Заході поважають, а в рідній країні зараз частіше зневажають за одне й те саме: безпосередню причетність до розпаду Радянського Союзу. Ідеться про колишнього генерального секретаря ЦК КПРС Михайла Горбачова, який започаткував перебудову в СРСР і якого в Європі та США люблять ласкаво називати Горбі.

Іще 12 червня 1987 року президент США Рональд Рейган, виголошуючи промову біля Бранденбурзьких воріт на честь 750-річчя Берліна, закликав Горбачова, як провідника революційних змін у СРСР, на підтвердження прагнення радянського керівництва до змін знести Берлінський мур: «Пане генеральний секретарю Горбачов, якщо ви шукаєте миру, якщо ви шукаєте процвітання для Радянського Союзу та Східної Європи, якщо ви шукаєте лібералізації: приїжджайте сюди! Пане Горбачов, відкрийте ці ворота! Пане Горбачов, зруйнуйте цю стіну!».

Тоді Михайло Сергійович ламати стіну не поспішав, але зрештою саме започаткована ним перебудова привела до руйнації муру. Втім, як з’ясувалося, сам Горбачов ображений на Захід за те, що стіною «придавило» Росію. Перебуваючи цими днями в Берліні, екс-генсек висловив думку, що «засліплений успіхом Захід не зміг побачити іншу сторону медалі» — «приниження Радянського Союзу, який розвалився без жодного пострілу, дезорієнтацію багатьох людей через раптовий кінець системи, яка гарантувала освіту, житло, роботу, охорону здоров’я та ще багато чого»...

«Критика пана Горбачова зрозуміла, але вона б важила більше, якби можна було забути про події 2014 року», — іронізує з цього приводу британська газета «Дейлі телеграф», наголошуючи, що саме «ображена» Росія тепер розкинула нову тінь над Європою. Бо порушила «правило номер один відповідальної держави — ніколи не захоплювати територію свого сусіда».

Утім 83-річний символ перебудови на цьому не зупинився. І закликав Захід зняти з Росії санкції, а головне — «прислухатися до мудрих слів Володимира Путіна», які президент РФ нещодавно виголосив на засіданні дискусійного клубу «Валдай». Де, нагадаємо, Путін розпинався про те, що «США поводяться як нувориш, на якого раптом звалилося величезне багатство — світове лідерство», а Крим — «наш», себто російський. І критикуючи його анексію, Захід поводиться в стилі давньої приказки «що дозволено Юпітеру, те не дозволено бику». Але Росія — не бик, а інша тварина: «ведмідь ні в кого дозволу не запитуватиме і тайги своєї не віддасть, він там господар».

«За всієї гостроти критичних формулювань щодо Заходу й особливо Сполучених Штатів Америки, я побачив у промові Путіна прагнення знайти шляхи зняття напруги і в перспективі — створення нових основ для партнерський відносин (між Росією та Заходом)», — запевнив у Берліні Горбачов.

На думку Михайла Сергійовича, насамперед треба зняти персональні санкції з одіозних політичних діячів РФ, аби вони «змогли приєднатися до пошуку рішень».

Водночас екс-президент СРСР запевнив, що заяви Путіна про нібито обіцянки НАТО не розширюватися на схід після падіння Берлінської стіни, — неправда. Хоча імені президента й не назвав. «Це міф, безумовно. І до його створення доклала руку преса», — зазначив колишній радянський лідер.

За словами Горбачова, що в переговорах із західними лідерами радянське керівництво навіть не порушувало питання про такі гарантії. «Тоді існувало НАТО і ще існував Варшавський договір (який об’єднував країни на схід від держав Північноатлантичного Альянсу. — Ред.). Так що було записувати в домовленостях, якби вони існували?» — зауважив екс-генсек ЦК КПРС.

Можливо, Михайло Сергійович забув, що першим про те, нібито в 1990 році НАТО пообіцяло не розширюватися, а потім цю обіцянку порушило, заявив саме Володимир Путін. Який, зокрема, й цим «віроломством» Заходу виправдовував анексію Криму на прес-конференції 17 квітня.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>