Час зміцнити броню

06.11.2014
Час зміцнити броню

Щоб не ковтати гору пігулок, хворобу краще попередити заздалегідь. (з сайта mordovia-news.ru.)

Холод, вітер, і ось — маєш: якісь підозрілі «апчхи». Як утриматися на плаву і не розхворітися, коли всі навколо шморгають носами і невпинно кахикають? Жоден фахівець не скаже достеменно, чому в один момент ми швидко пiдкоряємося недузі, а в інший віруси відскакують від нас, наче кулі від броні? Але що точно відомо, так це те, що наша броня — імунітет, здатність організму опиратися атакам вірусів. І саме час зміцнити цю броню.

Підтримати організм під час сезонних недуг допоможуть яблука, морква, капуста. «Рідні» овочі та фрукти подбають про здоров’я значно краще, ніж «заморські». Хоча і останні варто активніше залучити до раціону, особливо цитрусові, що багаті на вітамін С. Лимони, апельсини, грейпфрути мають цієї важливої речовини вдосталь. Як і чорна смородина (навіть у замороженому виді), плоди шипшини. До речі, чай із шипшини з медом чудово зміцнює імунітет. А також свіжі соки. У час «розгулу вірусів» лікарі радять частіше заварювати зелений, імбирний і липовий чаї, які оберігають організм від шкідливого впливу оксидантів (окислювачів). Ромашковий відвар і фруктовий компот дуже доречні в осінньому раціоні. А також білкові продукти: риба, м’ясо, бобові, кисломолочні напої.

«Ефективний антивірусний засіб — часник. Навіть якщо ви візьмете за звичку щовечора жувати один його зубок, це стане підмогою у боротьбі з вірусами, грибками та іншими хвороботворними мікробами. Настоянка ехінацеї — відомий засіб для зміцнення імунітету — також зменшує вірогідність ускладнень при вірусних недугах», — зауважує столичний лікар-терапевт Марія Світловська.

Збудувати бастіон проти вірусів допоможуть і полівітаміни. Під час власне застуди «вітамінний удар» для організму — незамінний елемент терапії. А задля профілактики доцільно вживати навіть найпростіший комплекс вітамінів — по капсулі в день. Зміцнюйтеся водними процедурами (контрастний душ зранку, плавання в басейні кілька разів на тиждень). Доречні у цьому ланцюжку ранкова пробіжка і зарядка.

Лікарі радять уважніше дослухатися до свого організму, уникати перевтоми, яка розхитує імунітет. Прогулянки на свіжому повітрі, якщо дозволяє погода, — чудовий метод профілактики недуг.

А з початком опалювального сезону варто подбати про мікроклімат удома і на робочому місці. Зволожувати повітря у приміщенні можна у будь-який спосіб — і з допомогою спеціальних приборів, і завдяки «банальному» вологому прибиранню та провітрюванню кімнати.

Зволожувати важливо не тільки повітря, а й ніс. Фахівці кажуть, що найкраще це робити препаратами із вмістом морської солі. Це ще один метод зміцнити себе. Віруси та інфекції бояться чистоти, тому мити руки після прогулянок, перед тим як сідати до столу, — прописна істина, яку забувати не можна. Люди, які повторюють цю просту процедуру частіше п’яти разів на день, застуджуються на 35% рідше, ніж ті, хто цього не робить, кажуть фахівці. І не захоплюйтеся антибактеріальним милом. Для ретельного очищення цілком вистачає звичайного. Щоб знизити ймовірність підхопити інфекцію, щонайменше торкайтеся руками обличчя,

І пам’ятайте: найкраща мода в цей період — не мерзнути. Тому вдягайтеся відповідно до погодних умов і не ігноруйте гасло: береженого Бог береже. Якщо є можливість — уникайте людних місць, а в період високого рівня епідемій у магазинах, транспорті одягайте захисну маску. І утримайтеся від будь-яких «стресових починань» у цей час. Скажімо, без крайньої потреби не влаштовуйте собі дієт чи голодувань. Краще підтримайте організм цінними, корисними калоріями, яких він нині так потребує. А радикальну боротьбу «за тоншу талію» відкладіть до початку весни.

ДО РЕЧІ

Кілька важливих правил на випадок, якщо застуда все-таки «збила з ніг»:

* Коли немає високої температури тіла, а погода дозволяє, лікарі радять прогулюватися надворі. Лімфатична система має велике значення у боротьбі з вірусними та інфекційними хворобами, але, щоб вона «працювала», тіло має рухатися.

* Щойно відчули, що захворіли, починайте смоктати таблетки з цинком. Цей мікроелемент допомагає легше переносити застуду. Таблетку важливо не ковтати відразу, а дати їй розчинитися в роті — так цинк швидше потрапить у кров. Оптимальна доза — 75 мг на добу.

* Пийте теплу воду з медом і лимоном. Солодкість і кислота стимулюють виділення слини, що допомагає очистити горло і носові пазухи. Також напій зменшує подразнення слизових, а отже, полегшує нежить.

* Регулярно витирайте пилюку і провітрюйте кімнату, яка тимчасово перетворилася на «лазарет» .