Ні щоб Путіна х**лом назвав...

05.11.2014
Ні щоб Путіна х**лом назвав...

Мілош Земан любить випити. І Росію.

Чеські політики та громадськість засудили президента Мілоша Земана за вживання нецензурних висловів у прямому ефірі Чеського радіо. У недільному ток-шоу Земан вжив кілька матюків, посилаючись на те, що таким чином висловлюється і його політичний опонент, лідер партії «ТОП 09» Карел Шварценберг.

Той, у відповідь, заявив, що Земан «перейшов усі дозволені межі», використовуючи нецензурщину, яка ображає жіночу стать. Прем’єр-міністр Богуслав Соботка також наголосив, що президент подав поганий приклад молодим людям. А екс-міністр фінансів Мирослав Калоусек, якого Земан також «згадав» у своєму інтерв’ю колоритним матом, вважає, що глава держави «опустив престиж Празького града (резиденції президентів ЧР. — Ред.) до рівня дешевого генделика».

Прес-секретар Земана Їржі Овчачек пояснив гострі слова свого шефа заявою, що «президент хотів лиш ментально наблизитися до своїх опонентів і, таким чином, привернути увагу до загального лицемірства, оскільки в минулому нецензурна лексика з вуст політиків не викликала такої різкої реакції».

Насправді Земан у тому злощасному ефірі не лише поливав матом політичних опонентів, а й спробував перекласти на чеську мову англійську назву російської панк-групи Pussy Riot (що може означати як «Бунт кицюнь», так і бунт жіночих статевих органів).

Чинний президент Чехії відомий тим, що часто заглядає до чарки, а потім буває нестриманим. Він і раніше вдавався до образливих висловлювань. Зокрема, назвав українську Революцію гідності «хворобою, схожою на грип». Земана взагалі вважають русофілом і прихильником нинішньої політики Кремля. Під час виступу російською мовою на міжнародній конференції «Діалог цивілізацій», що відбувалася на грецькому острові Родос, він жорстко закликав скасувати санкції проти Москви.

Обурені висловлюваннями президента, які могли вільно почути й діти, вже більше ста громадян Чехії склали позов до суду на свого президента.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>