Потопталися на місці

05.11.2014
Потопталися на місці

Незважаючи на падіння рівня життя в Росії, навіть бомжі там заявляють, що «чхати хотіли на санкції» і носять стрічки в кольорах національного прапора. (Youtude.com.)

Найкраще людям живеться в Норвегії, Росія за стандартами життя потроху опускається донизу, а Україна — поки що в «надійних середнячках». Такими є підсумки цьогорічного звіту «Індекс благополуччя світу», який днями оприлюднила Міжнародна дослідницька організація Legatum Institute.

Експерти інституту оцінили рівень життя мешканців 142 країн світу за 89 чинниками у восьми базових категоріях: стан економіки, рівень соціального захисту, підприємництво і можливість ведення бізнесу, особисті свободи, рівень державного управління, особиста безпека, рівень освіти та рівень охорони здоров’я. За підсумками дослідження всі країни-учасниці розподілили на чотири групи. До першої, з найвищим рівнем життя, віднесено перші 30 країн списку. До другої групи, з рівнем благополуччя «вище середнього», входять країни з 31-го по 71-ше місце. Країни з благополуччям «нижче середнього» посідають сходинки з 72-ї по 112-ту, а решта підпадають під визначення «низький рівень життя».

Україна в «Індексі благополуччя-2014» посіла 63-тє місце, тобто опинилася серед упевнених «середнячків». Це ніби й позитив, але відносний, адже жодного прогресу в зростанні рівня життя українців порівняно з першим таким рейтингом, опублікованим 2009 року, не помітно. Тоді наша держава також посідала 63-тє місце, а потім (за цікавим збігом, саме після приходу до влади Віктора Януковича та його «регіональної» команди) взагалі покотилася вниз: 2010 рік — 69-те місце, 2011-й — 74-те, 2012 — 71-ше... У 2013-му вдалося підтягнутися на 64-ту позицію, а цього року, виходить, ми повернулися туди, звідки в дослідженнях «Інституту легатум» і починали. Тож для нинішньої влади показовим стане місце України в «Індексі благополуччя» наступного року.

Трохи прояснює стан речей у кожній країні її позиція за кожним із головних критеріїв. Так, за станом економіки Україна посідає у світі 70-ту позицію, за рівнем свободи підприємництва і можливості ведення бізнесу — 57-му, за рівнем державного управління (нагадаємо, тут оцінювали ще режим Януковича) –121-шу, за рівнем освіти –42-гу, за рівнем охорони здоров’я — 77-му, за рівнем особистої безпеки громадян — 54-ту, за рівнем особистих свобод (при Януковичі) — 103-тю й за рівнем соціального забезпечення — 40-ву.

Перше місце рейтингу з 2010 року незмінно посідає Норвегія, де показник задоволення життям серед громадян становить 7,7 із 10 можливих. На другій сходинці — Швейцарія, на третій — Нова Зеландія. До першої десятки також увійшли дві інші скандинавські країни — Данія та Швеція, Канада, Фінляндія, Австралія, Нідерланди і США.

А найменш благополучною країною світу є Центральноафриканська Республіка. У ній рівень ВВП на одну особу — в 76 разів нижчий, ніж у Норвегії.

У поясненнях до звіту укладачі багато місця приділили Росії, яка виявилася сумнівним лідером у Європі за рівнем падіння благополуччя її громадян порівняно з минулим роком. Пояснюється це падіння переважно політичними чинниками: ветуванням російською делегацією резолюцій Ради безпеки ООН, ставленням до кризи у Сирії, інтервенцією в Україну й анексією Криму. У критеріях державного правління, особистих свобод та безпеки громадян Росія посіла, відповідно, 113-те, 124-те та 96-те місця у світі. Країна також із року в рік має все гірші оцінки за чинниками толерантності до нацменшин і емігрантів та в галузі громадянських і політичних свобод. Лише 27% росіян вірять у чесність виборів, а 82% вважають, що бізнес і влада в їхній країні є корумпованими. У підсумку, Росія з минулорічного 61-го місця цьогоріч скотилася до 68-го.

Також серйозно покотилися вниз Італія (з 26-го на 37-ме місце) і Греція (з 36-го на 56-те).

Найбільше падіння у світі продемонструвала Венесуела — на 22 сходинки. Китай стабільно набирає в силі — піднявся з 58-го до 51-го місця.

Що ж до інших посткомуністичних країн та наших найближчих сусідів, то найвищу сходинку з них (24-ту) посідає Словенія. Чехія — 29-та, Польща — 31-ша, Естонія — 32-га, Словаччина — 35-та, Угорщина розмістилася на 39-й позиції, Литва — на 42-й, Латвія — на 44-й, Болгарія — на 48-й, Хорватія — на 50-й, Білорусь — на 53-й та Румунія — на 60-й.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>