«Заплямоване» життя?

04.11.2014
«Заплямоване» життя?

Фототерапія — один з ефективних методів лікування псоріазу, стверджують лікарі. (з сайта coolrise.ru.)

Майже три відсотки населення світу хворіє на псоріаз. Згідно з офіційною статистикою, понад півтора мільйона українців мають цю проблему. І лише 90-100 тисяч із них перебувають на обліку, інші лікуються у приватних закладах, або — що гірше — не лікуються взагалі. Тому, за словами головного позаштатного спеціаліста МОЗ України зі спеціальності «Дерматовенерологія» Віктора Степаненка, в Україні планують створити Державний реєстр хворих на псоріаз.
Медики наголошують: попри те, що повністю позбутися проблеми неможливо, хворий на псоріаз може вести повноцінне життя, якщо навчиться тримати хворобу «під контролем» і дотримуватиметься рекомендацій лікаря. Найголовніше — не намагатися «приховати» недугу, а шукати підтримки у медичних фахівців. І не покладатися на міфи, які оповили псоріаз путами домислів і неправдивих фактів. Деякі з цих міфів спробуємо спростувати.

Міф №1. Псоріаз — недуга заразна

— Це найпоширеніша вигадка, — каже президент «Української асоціації псоріазу», лікар-дерматолог Олександр Літус. — Псоріаз — неінфекційне захворювання, незаразне, воно не передається при контакті — при спільному користуванні одягом, у басейні, перукарні, при статевих стосунках тощо.

В основі недуги — дуже швидкий поділ клітин епідермісу. У нормі клітини шкіри оновлюються приблизно раз на три тижні, і людина не помічає цього процесу. А при псоріазі поділ відбувається дуже швидко — за три-чотири дні. Лусочки епідермісу, які виштовхуються на поверхню шкіри, не мають змоги відлущуватися фізіологічно. Понад те — вони нашаровуються одна на одну, утворюючи так звані псоріатичні бляшки, в яких порушується кровообіг.

Псоріаз, наголошує лікар, — хронічне імунне генетично обумовлене захворювання, яке може проявлятися по-різному. Тяжкість проявів залежить від різних факторів. Недугу можуть спровокувати постійне емоційне напруження, гормональні зміни, зловживання алкоголем. Псоріаз уражує не тільки шкіру й суглоби, а й підвищує ризик серцево-судинних захворювань та цукрового діабету.

Міф №2. Псоріаз — хвороба дорослих

— На жаль, мушу констатувати, що останнім часом побільшало випадків захворювання у молодому віці, у зовсім маленьких діточок — у дошкільнят, навіть немовлят, — додає Олександр Літус. — Хворіють як жінки, так і чоловіки різного віку. Ці тенденції обумовлені нашим життям, напруженим сьогоденням, коли навантаження на людину значно зросло. Над людиною тяжіють стреси, долучаються вірусні захворювання, неякісне харчування, забруднена екологія.

Міф № 3. Це недуга соціально неблагополучних людей

— Ні, на псоріаз переважно нездужають соціально адаптовані, дуже активні люди, — каже Олександр Літус. — За даними досліджень, серед хворих — більшість людей розумової праці. Чому так? Можливо, люди, чия професія вимагає підвищених інтелектуальних здібностей, постійного напруження, більше «ризикують» імунітетом. Тому керівники різних ланок, математики, фізики, хіміки, кібернетики — найчастіше у зоні ризику.

Міф № 4. Захворювання уражає тільки шкіру

Це не так. Від псоріазу, наголошують лікарі, потерпає вся сполучна тканина організму. Недуга проявляється на шкірі, волосистій частині голови, нігтях, суглобах, внутрішніх органах. Фахівці застерігають: псоріаз може привести до інвалідності. У кожного хворого перебіг недуги відбувається по-своєму. У когось ураження суглобів може проявитися ще до появи ознак ураження шкіри. Якщо людина зволікає з візитом до лікаря, не розуміє, що псоріаз — дуже серйозне захворювання, наслідки бувають вкрай сумними. І тоді вже радитися і шукати порятунку доведеться не тільки в кабінеті дерматолога, а й кардіолога, травматолога, нефролога тощо.

Міф № 5. Псоріаз можна вилікувати повністю, якщо знати як

— На жаль, досі не відомо жодного випадку, коли псоріаз вдалося повністю подолати, — зауважує Олександр Літус. — Це важка хронічна недуга. Багато сучасних методик і засобів дозволяють прибрати, зменшити її прояви. Відомі випадки, коли після вдалої терапії недуга не дає про себе знати протягом десятків років. Якщо людина уважна до свого здоров’я, обізнана з особливістю захворювання, то псоріаз цілком реально «приборкати», і перебіг недуги не погіршуватиме якості життя хворого. Все залежить від того, наскільки довго людина хворіє. Майже 30 відсотків пацієнтів із більш важкою формою псоріазу потребують складнішого лікування, зокрема імунобіологічними препаратами, цитостатиками, гормональними ліками. Хворий значно краще почуватиметься, якщо дотримуватиметься рекомендацій лікаря щодо режиму — відпочинку, особливого харчування.

Хоча псоріаз — діагноз «на все життя», з недугою можна повноцінно жити, каже лікар. Пацієнт здатен контролювати захворювання з допомогою лікування. Воно поділяється на загальне і місцеве. Системну терапію здійснюють із допомогою таблеток, ін’єкцій, крапельниць, препаратів для зміцнення імунітету. Зовнішню терапію (із використанням крему, мазі, гелю) застосовують при легкій і помірній формі недуги. Помічними є і фітотерапія, і лікування з допомогою ультрафіолетових променів.

Щоденне дотримання правил догляду за ураженою шкірою — важлива складова лікування. Але будь-які лікувальні засоби і методики можна застосовувати лише після консультації фахівця.

Щодо фототерапії, то ця методика допомагає ефективно зняти запальний процес, пригнічує процес швидкої епіталізації (ділення шкіри), практично повністю очищає шкіру, не шкодить організму і не має побічних ефектів. Таким чином хворий має змогу контролювати загострення псоріазу, кажуть лікарі. Один курс лікування може охоплювати від 20 до 40 процедур.

Міф № 6. Найкращі методики — панацея, а режим — не головне

— Ні, лікування обов’язково має поєднуватися з режимом. Жирна їжа і алкоголь можуть спровокувати таке загострення хвороби, що навіть диво-методики будуть безсилими, — каже лікар. — Аби контролювати недугу, пацієнт повинен дотримуватися певного стилю життя. Терапія — це не пігулки «від випадку до випадку», а ретельне виконання всіх рекомендацій лікаря і дотримання режиму.

Міф № 7. Народна медицина допоможе там, де офіційна «кульгає»

Лікарі застерігають: якщо вас переконують, що варто спробувати «чудодійні» біологічні добавки (БАДи), трав’яні примочки, замовляння у ворожок, — зберігайте здоровий глузд. Небезпечно самостійно ставити собі діагноз, ще небезпечніше самому розпочинати будь-яке лікування. Неправильно підібрана терапія може завдати значної шкоди здоров’ю. Тільки фахівець підкаже, як краще діяти.

Дерматологи просять кожного при будь-яких змінах на шкірі, за будь-якої підозри звертатися до фахівців. Адже, крім псоріазу, новоутворення на шкірі можуть свідчити про багато інших небезпек. Найкраща запорука лікування — вчасно поставлений діагноз і адекватне лікування.

«Середньостатистичні дані, на жаль, невтішні: люди із псоріазом живуть на 5 років менше, — визнає Олександр Літус. — У більшості випадків причиною стають похідні недуги: інсульти, інфаркти. Але якщо людина відповідально ставиться до свого здоров’я, при перших проявах недуги вчасно її лікує, систематично доглядає за шкірою, то вірогідність таких сумних наслідків набагато менша».