Обама в небезпеці

04.11.2014

Сьогодні у США відбуваються парламентські вибори, результатом яких, за більшістю прогнозів, стане зміцнення позицій республіканців у Конгресі. Що дуже ускладнить Бараку Обамі два останні роки його президентства. Демократи мають кращі за республіканців перспективи лише у перегонах за крісла губернаторів штатів.

У зеніті другої президентської каденції, через два роки після попередніх і за два роки до чергових виборів глави держави, американці мають обрати третину зі 100 членів Сенату та всіх 435 членів Палати представників Конгресу. Одночасно відбуваються вибори губернаторів у 36 iз 50 штатів та членів місцевих законодавчих органів. На додаток до цього, у багатьох штатах виборці будуть визначатися голосуванням щодо 147 різноманітних ініціатив. Наприклад, у штатах Орегон та Колорадо їм належить схвалити чи не схвалити обов’язкове маркування генетично модифікованих харчових продуктів, що має стати переломом у США у ставленні до такої продукції. На Алясці та в штаті Орегон виборці висловлюють свою позицію з приводу легалізації марихуани, а в Каліфорнії — щодо обмеженого застосування покарання шляхом ув’язнення за легші злочини, оскільки в’язниці штату переповнені й на них ідуть значні витрати з бюджету.

За попередніми оцінками, вибори до Конгресу, в які прихильники окремих кандидатів вклали понад 4 мільярди доларів, зміцнять позиції опозиційної до президента Республіканської партії в Палаті представників, дозволивши республіканцям здобути щонайменше 15 місць, окрім уже наявних 233. Але головною ставкою є контроль над Вищою палатою Конгресу — Сенатом, у якому демократи досі мали перевагу — 55 мандатів плюс підтримку двох незалежних сенаторів. Щоб здобути більшість у Сенаті, республіканці мають вибороти шість додаткових місць. Аналіз виборчої ситуації у штатах свідчить, що їм це вдасться.

Вибори посередині каденції майже завжди приносять втрати в Конгресі для президентської партії, а ці перегони є для демократів особливо тяжкими та несприятливими з огляду на непопулярність чинного президента. Лише кожні 4 з 10 американців оцінюють його діяльність позитивно — це найгірший показник за всі шість років перебування Обами в Білому домі. Демократам не особливо допомагає покращення стану економіки США, оскільки більшість виборців говорить, що не відчуває економічного поліпшення особисто на собі.

Особливо затятою цього року буде боротьба за посади губернаторів. Аналітична служба «Кук політікал репорт» повідомляє, що аж 11 губернаторам, які борються за переобрання, конкуренти буквально дихають у потилицю. У більшості випадків під загрозою непереобрання перебувають губернатори-республіканці. Зокрема, у штатах Вісконсін, Канзас, Флорида, Аляска, Мічіган, Джорджія та Мейн. До рук демократів також, швидше за все, перейде посада губернатора штату Пенсильванія. Такий розклад, на думку аналітиків, свідчить, що американці розчаровані не лише своїм президентом, а й узагалі політиками при владі. Опитування, проведене минулого тижня газетою «Вашингтон пост» і телемережею Ей-Бі-Сі, показує, що більшість американців вважають: країна рухається в хибному напрямі. Більшість також вважає, що зменшилася здатність правлячих еліт розв’язувати великі проблеми США. Такі настрої можуть відобразитися на активності виборців, яка і так є традиційно нижчою на проміжних виборах.

Зазначимо також, що для України перемога республіканців буде безумовним плюсом, адже вони давно вимагають від демократів радикальнішої підтримки нашої держави у протистоянні з Росією.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>