Щоб не їздили до ворога

31.10.2014

Голова російської Держдуми Сергій Наришкін наказав усім депутатам законодавчого органу до 31 листопада здати свої дипломатичні паспорти. «За умов погіршення відносин із Заходом та запровадження санкцій iз боку США, Євросоюзу і Японії, порушення та зловживання дипломатичними паспортами з боку депутатів Думи можуть викликати непередбачувані наслідки», — заявив спікер.

Депутатів така вимога неймовірно обурила. Багато хто називає її «черговим кроком до нової «залізної завіси» і виїзних віз», але тільки в приватних розмовах із журналістами «на умовах анонімності».

Після того як усі парламентарії здадуть свої диппаспорти, отримати їх знову можна буде лише за окремою заявою під конкретну поїздку, і цей процес буде суворо контролюватися. За російським законодавством, кожен депутат Держдуми має право на дипломатичний паспорт для закордонних подорожей без віз. Але видають його справді під певну службову поїздку, після чого документ треба повернути в апарат парламенту до наступного відрядження. Але, за словами Наришкіна, які цитує тижневик «Новоє время», «багато депутатів про це забувають і використовують паспорт для своїх приватних потреб».

Раніше керівництво Держдуми і держави заплющувало на це очі, попри те, що більшість депутатських поїздок на французьке Лазурове узбережжя, в Куршавель, іспанську Марбелью, Мальдіви чи Сейшели, звісно, нічого спільного з роботою не мали. Тепер, коли Росія фактично веде із Заходом санкційну війну, ситуація змінилася.

Як наголосив спікер Наришкін, відтепер випадки зловживання паспортом «із метою підтримки антиросійських зібрань за кордоном» будуть розглядатися комісією у справах етики.

«Мабуть, не можна назвати парламентські вибори у сусідній країні антиросійським зібранням» — відповів спікеру в ефірі телеканалу «Дождь» позафракційний депутат Думи Дмитро Гудков. «У моєму паспорті є лише один штамп — із російсько-українського кордону. Парламентські вибори в Україні — це єдиний раз, коли я скористався дипломатичним паспортом», — заявив депутат, пояснивши, що зробив це з метою мати можливість безпроблемно відвідувати виборчі комісії. Гудков, якого відносять до опозиціонерів, ще не вирішив, чи здасть паспорт. «Чому я маю запитувати у Наришкіна, куди можу поїхати і де виступати? Вони хочуть мати під контролем тих депутатів, які виступають за кордоном від імені держави», — вважає депутат, називаючи заборону вільного використання дипломатичного паспорта «кроком у бік самоізоляції».

І Гудков, і його однодумці переконані: невдовзі обмеження на використання закордонних паспортів запровадять для всіх російських громадян.«Якщо хтось думає, що все скінчиться на політиках, то глибоко помиляється. Всі ми потрапимо під обов’язок отримання виїзних віз, а представники влади та правлячої «Єдиної Росії» й надалі подорожуватимуть вільно, не маючи жодних проблем із пересуванням», — висловив переконання Гудков в інтерв’ю тижневику «Новоє время».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>