Троє за одним столом, не рахуючи газу

31.10.2014

Поки в Україні тривали переговори щодо створення коаліції, у Брюсселі обговорювали не менш нагальне і для нашої, й для сусідніх держав питання — про відновлення постачання російського газу. Посередникам у переговорах між Києвом та Москвою виступає Євросоюз, який зацікавлений у тому, щоб сторони конфлікту знайшли консенсус.

Переговори веде єврокомісар з енергетики Гюнтер Еттінгер, якому не позаздриш — і Україна, й Росія наполягають на своїй правоті, не поспішаючи поступатися. Москва наполягає на тому, що ми повинні повернути заборгованість за «блакитне паливо», Київ називає ціну, яку російський «Газпром» виставляє для українського споживача, нереальною.

Голова «Газпрому» Олексій Міллер спершу демонстративно на переговори запізнився, а вчора по обіді разом зі своєю делегацією взагалі залишив зал і повернувся в Москву. «Без конкретної інформації про домовленості Єврокомісії та України щодо двостороннього протоколу (який включає фінансові гарантії Києву від ЄС для оплати російського газу. — Ред.) продовжувати тристоронній діалог безглуздо», — заявив офіційний представник російської компанії Сергій Купріянов, пообіцявши повернутися, після того як «будуть зрушення в домовленостях щодо двостороннього протоколу України та ЄС».

У разі, якщо протокол буде узгоджено, вчора ввечері переговори в тристоронньому форматі планували відновити.

Під час попереднього раунду переговорів, що відбувся 21 жовтня, сторони домовилися про проміжну ціну в 385 доларів за тисячу кубометрів, яку Україна платитиме за російський газ до завершення опалювального сезону. Вчора, після того як Міллер повернувся в Москву, у «Твіттері» «Газпрому» з’явилося повідомлення про те, що міністерство енергетики РФ підтвердило тимчасову ціну на газ для України 378 доларів за тисячу кубів у 1 кварталі 2015 року.

Як заявив під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів у Києві Прем’єр Арсеній Яценюк, остаточне рішення про ціну та умови поставок російського газу ухвалить Стокгольмський арбітражний суд, тому угода з Москвою в будь-якому разі буде тимчасовою — на півроку. «Наша позиція — підписання протоколу можливе лише на тристоронньому рівні — ЄС—Україна—РФ. Що стосується вже поставленого газу й оплати газу, який знаходиться в сховищах і був частково використаний, то він буде оплачений за ціною 268 доларів за тисячу кубометрів», — заявив Яценюк.

За словами глави уряду, 1,45 мільярда доларів боргу Росії Україна сплатить «у найкоротші терміни», одразу після підписання протоколу, а решту 1,65 мільярда — до кінця поточного року». Якщо ж Росія порушить порядок ціноутворення і знову спробує виставити ціну в 500 доларів, як пропонувала раніше, то гарантом зобов’язань Москви щодо справедливої ціни виступить Єврокомісія.

За словами Прем’єра, зараз в українських газових сховищах є 17 мільярдів кубометрів газу. Для проходження опалювального сезону потрібно ще 5 мільярдів.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>