Прогрес уже помітний

30.10.2014

Україна піднялася на 16 позицій у цьогорічному рейтингу сприятливості умов для ведення бізнесу в різних країнах, який формують Світовий банк та Міжнародна фінансова корпорація. Торік наша держава посідала в цьому списку 112-ту позицію, а у 2012-му — взагалі 137-му. Тепер же серед 189 країн світу ми — 96-ті (між Філіппінами та Домініканською Республікою й Багамськими островами).

«Україна спростила сплату податків для компаній завдяки впровадженню електронних систем оформлення декларацій та сплати єдиного соціального податку, — зазначають укладачі рейтингу. — З іншого боку, вона збільшила екологічний податок».

Лідирує в рейтингу Doing Business уже дев’ятий рік поспіль Сінгапур, де умови для ведення бізнесу — найсприятливіші у світі. Також до десятки найкращих увійшли Нова Зеландія, Гонконг, Данія, Південна Корея, Норвегія, Велика Британія, США, Фінляндія та Австралія.

Укладаючи список, експерти оцінюють комфортність ведення бізнесу за 10 критеріями — легкість відкриття і закриття юридичної особи, отримання дозволу на будівництво, податки, доступність енергопостачання тощо. Але, що важливо, не в усій конкретній країні, а лише в найбільшому за кількістю населення місті. Тож насправді в рейтингу фігурують не всі Сполучені Штати, а лише Нью-Йорк, не вся Велика Британія, а лише Лондон, не вся Україна, а лише Київ.

Щоправда, цього року методологія за трьома з 10 критеріїв зазнала змін, а в 11 країнах списку, з населенням більше 100 мільйонів мешканців, комфортність чи складність ведення бізнесу почали оцінювати за двома найбільшими містами. Саме завдяки цьому Росія з досить ліберальним Санкт-Петербургом «стрибнула» зі 120 позиції у 2011-му на 62-ге місце цього року. Варто зазначити, що президент РФ Володимир Путін ставиться до цього рейтингу дуже серйозно, бо вище місце в ньому означає більші іноземні інвестиції. Була розроблена спеціальна державна програма для поліпшення бізнесового іміджу Росії. І хоча подальші дії Кремля щодо України ці успіхи значною мірою нівелювали, все ж на рейтингу вони не відобразилися.

Завдяки зміні методології цього року найбільший стрибок угору — на 40 пунктів, до 68-го місця, — здійснила Албанія. На 33 сходинки піднялася в рейтингу Домініканська Республіка, на 27 — Ямайка, В’єтнам та Гондурас. Чехія з 47-го перемістилася на 28-ме місце. Щодо інших наших сусідів, то Польща цього року опинилася на 32-й сходинці, Болгарія — 38-ма, Румунія — 48-ма, Білорусь — 57-ма, Молдова — 63-тя.

А найбільшого падіння зазнали Бангладеш — на 40 пунктів до 170-го місця, Бруней-Даруссалам — на 39 пунктів до 98-го місця і Таджикистан — на 34 пункти до 177-го місця.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>