НОВИНИ ПЛЮС

29.10.2014

ЄС зняв санкції з Мілошевича і його сім’ї

Євросоюз скасував санкції проти колишнього президента Югославії Слободана Мілошевича, його сім’ї та політичних союзників, повідомляє Радіо «Свобода» з посиланням на власні джерела в Брюсселі. Згідно з отриманою інформацією, санкції було знято, оскільки ці особи більше не становлять загрози для ЄС.

Банківські рахунки Мілошевича, його дружини та сина, а також екс-президента Сербії Мілана Мілутіновича й екс-міністра оборони Югославії Драголюба Ойданича та інших його союзників було заморожено 2000 року. Слободана Мілошевича було звинувачено у військових злочинах та злочинах проти людяності за його роль у війнах у Боснії, Хорватії та Косово у 1990-ті роки. Екс-президент Югославій помер у в’язниці в Гаазі 2006 року.

У Чехії активізувалися російські шпигуни

Чеська контррозвідка (BIS) зафіксувала в країні як ніколи активні дії агентів російських спецслужб. Про це повідомляє «Німецька хвиля» з посиланням на звіт про діяльність конттрозвідки за минулий рік. «Коли йдеться про посольство Росії, привертає увагу не тільки те, що кількість штатних розвідників, які працюють під дипломатичної «дахом», є критично високою, а й те, що посольство останнім часом систематично відвідують десятки позаштатних агентів із числа туристів, учених, підприємців», — сказано в документі. Як зазначається у звіті, головною метою російських шпигунів є зміцнення та подальше поширення впливу Москви. Окрім того, росіяни докладають великих зусилль, щоб заручитися підтримкою преси та тієї частини суспільства, яка може сприяти їх економічним інтересам.

Литва позбавилася залежності від російського газу

У литовський порт Клайпеда прибуло плавуче сховище з перевезення зрідженого природного газу. Збудоване в Південній Кореї судно під назвою «Незалежність», завдовжки з три футбольних поля, зустрічали почесна варта та президент Литви Даля Грібаускайте, яка заявила, що воно «є надзвичайно важливим для енергетичної безпеки Литви та всього Балтійського регіону».

Як повідомляє Радіо «Свобода», Литва, яка була повністю залежна від поставок природного газу з Росії, протягом наступного року використовуватиме цей гігантський танкер для імпорту природного газу з Норвегії. Термінал дозволить Литві імпортувати до 4 млрд. кубометрів газу на рік після 2015-го. Це значно більше, ніж закуплені за 2013 рік у Росії 2,7 млрд. кубометрів газу, а отже, Литва зможе постачати надлишок «блакитного палива» сусіднім Латвії та Естонії, які також повністю залежать від російського газу.

Президент Італії дав свідчення у справі мафії

Президент Італії Джорджо Наполітано вчора дав свідчення на судовому процесі у справі про «змову держави з мафією». Це перший прецедент в історії республіки, коли чинний глава держави виступає свідком у суді, повідомляє агенція АНСА. Допит за участю чотирьох прокурорів, які ведуть цю гучну справу, відбувався в особливих умовах — за закритими дверима в Квіринальському палаці, римській резиденції президента.

Гучний процес, метою якого є з’ясувати, чи існувала у 1990-х змова між державою і мафією, почався у Палермо в травні 2013 року. До справи, в якій замішані як мафіозні боси, так і низка політиків, долучено роздруківки прослуханих розмов Наполітано з колишнім міністром внутрішніх справ Миколою Манчино (1992—1994), який проходить у справі як обвинувачений. 89-річний Наполітано, який став президентом у 2006 році й був безальтернативно переобраний на цей пост 2013-го, очолював МВС iз 1996 по 1998 рр.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>