«Мокрі» надії «Свободи»

29.10.2014

Станом на 17:00 учорашнього дня Центральна виборча комісія опрацювала близько 93% електронних протоколів із виборчих дільниць. Для політичних сил ситуація майже не змінилася: лідером, як і напередодні, залишався «Народний фронт» Арсенія Яценюка з 22,21% голосів, другим ішов Блок Петра Порошенка з 21,79%. «Самопоміч» Андрія Садового набирала 10,99%, екс-«регіональний» Опозиційний блок — 9,3%, Радикальна партія Олега Ляшка — 7,45%, а останньою виборчий бар’єр долала «Батьківщина» з 5,69%.

ВО «Свобода» залишалася поза межами Верховної Ради, і що ближче ЦВК наближалася до кінця підрахунку, то більшою для «свободівців» ставала небезпека втратити фракцію в парламенті. Проте лідер партії Олег Тягнибок закликав своїх однопартійців та прихильників не втрачати надії. «Свободівці! Націоналісти! Не слухайте маячню, не піддавайтесь настроям поразки! Максимум зусиль на захист наших голосів!» — написав нардеп у своєму «Фейсбуці».

У «Свободі» переконані (або добре прикидаються), що після опрацювання Центрвиборчкомом 100% протоколів із «мокрими печатками», які вчора вже почали надходити до Києва з округів, необхідні 5% вони легко наберуть. «За даними нашого паралельного підрахунку, у нас є понад 5,4% голосів. Тому ми спокійні», — заявив в ефірі «5-го каналу» віце-спікер Верховної Ради, другий номер у списку «Свободи» Руслан Кошулинський. За його словами, наразі головна проблема — в тому, що через локальні «бої» за перемогу на мажоритарних округах блокується й доставка протоколів із «мокрими печатками» до Києва.

В одномандатних округах перемогу здобували кілька «свободівців», зокрема Андрій Іллєнко та Юрій Левченко — в Києві, Олександр Марченко в столичній області, Олег Осуховський — на Рівненщині.

А от «орлиця» Ірина Фаріон, яка на своєму 116-му окрузі (Львів) два роки тому впевнено перемогла конкурентів із 60-відсотковим результатом, а цього разу посіла лише третє місце, знову висловилася в своєму репертуарі. Замість пошукати колоду у власному оці й замислитися над, можливо, зробленими помилками, пані Ірина у своєму «Фейсбуці» фактично назвала виборців рабами. «Перефразую Йосипа Сліпого, який після заслання дякував Богові, що його били раби, а не вільні люди. Я теж дякую, що раби не обрали націоналістичного шляху. Бо не рабська це справа голосувати за її величність національну ідею. В ціні у митарів дрібні монети технологій», — написала кандидатка. Перемогу в цьому окрузі здобула висуваниця Об’єднання «Самопоміч» Ірина Подоляк.

Утiм у «Свободі» ще раніше наголосили, що головною своєю перемогою на цих виборах вважають «проліт» повз парламент комуністів. Тим часом лідер КПУ Петро Симоненко висловив упевненість, що вже в наступній Верховній Раді знову буде фракція Компартії. І то дуже скоро, адже, на думку головного комуніста України, достроково обрана ВР VIII скликання «працюватиме лише кілька місяців».