Осінній результат «Арабської весни»

28.10.2014

«Історичними» назвали місцеві оглядачі парламентські вибори, які позавчора відбулися в Тунісі. Екзит-поли у цій країні не проводять, а виборча тиша зберігалася до 2-ї години ночі вчорашнього дня за туніським часом, до моменту закриття останньої закордонної виборчої дільниці у Лос-Анджелесі (США). Тому вчора ЦВК цієї країни офіційно повідомила лише дані про явку виборців, яка становила 61,8%. Але неофіційно вже відомо, що позиції ісламістів у туніському парламенті нового скликання можуть суттєво похитнутися — на виборах лідирує партія «Ніда Тунс» («Голос Тунісу»), яка виступає за світський шлях розвитку держави. Як повідомляє «Євроньюз», про це заявили у виборчому штабі політичної сили, посилаючись на «власні дані».

Лідер «Голосу Тунісу» Беджі Ес-Себсі не приховував оптимізму: «Ми не можемо говорити про цифри до оголошення офіційних результатів. Утім, запевняю вас, що підтвердження нашої перемоги є, і ми пишаємося своїм результатом».

Відповідно до нової Конституції, ухваленої в січні, тунісці обирали до парламенту 217 депутатів на 5 років. Для участі у перших iз моменту падіння режиму Бен Алі виборах законодавчого органу зареєструвалися понад сто партій. За перебігом виборів стежили 800 закордонних і приблизно 10 тисяч місцевих спостерігачів. Безпеку виборів оберігали 50 тисяч співробітників правоохоронних органів та 20 тисяч військовослужбовців, оскільки радикальні ісламістські групи погрожували зірвати вибори.

На щастя, жодного серйозного інциденту не сталося. Багато тунісців голосували вперше у своєму житті. Незважаючи на середню явку виборців, перед дільницями для голосування вишиковувалися довжелезні черги.

Нагадаємо, саме в Тунісі наприкінці 2010 року розпочалася «Арабська весна» — серія революцій у країнах Північної Африки та Близького Сходу, яка до кінця 2011-го привела до повалення кількох багаторічних режимів — Зіна аль-Абідіна Бен Алі в Тунісі, Хосні Мубарака в Єгипті, Муаммара Каддафі в Лівії тощо.

Після усунення від влади автократичного диктатора в Тунісі було запроваджено серію демократичних змін — але недостатніх для того, щоб народ був задоволений. Слідом за парламентськими, 23 листопада відбудуться і президентські вибори, які дадуть країні першого демократично обраного президента після десятиліть правління Бен Алі.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>