Вподобали «матріархат»

28.10.2014
Вподобали «матріархат»

Ділма Руссефф щойно проголосувала за своє друге президентство. (з сайта nypost.com.)

Перша жінка-президент в історії Бразилії залишиться на своїй посаді ще на один термін. У другому турі президентських виборів, що відбувся минулої неділі, Ділма Руссефф заручилася підтримкою 51,5% виборців. Її суперник, правоцентрист Аесіо Невіш, набрав 48,5% голосів. Як повідомляє Бі-Бі-Сі, найбільшу підтримку чинна глава держави отримала в бідних північних штатах, а її суперник — на промислово розвиненому півдні.

Свою виборчу кампанію бразильська «залізна леді» збудувала на обіцянках боротися з корупцією та інфляцією. У своїй промові після оголошення попередніх результатів голосування Руссефф запевнила, що хоче бути «набагато кращим президентом, ніж була досі», «чутиме голоси бразильців» та запровадить реформи, яких упродовж понад року вимагали учасники масових протестів. Останній рік першого президентського терміну Ділми ознаменувався великими протестами проти корупції та рекордних витрат на проведення чемпіонату світу з футболу.

Але бідні верстви населення Бразилії й надалі активно підтримують президента, в тому числі завдяки розпочатим програмам соціальної допомоги. В останні роки безробіття у Бразилії на рівні 5% — нижче, ніж за всіх попередників Руссефф. Мінімальна заробітна плата зросла, а кількість бразильців, які страждають від недоїдання, — зменшилася. Але загалом після чотирьох років правління пані президента — дещо знизилася, зокрема й тому, що останнім часом Бразилія технічно перебуває у стані рецесії.

Представники середнього класу віддавали перевагу Аесіо Невішу, вважаючи, що його політика може оздоровити економіку країни. Під час передвиборчої кампанії Невіш виступав проти таких урядових корків, як контроль цін на бензин і високі податки.

Другий термін повноважень Ділми Руссефф почнеться з 1 січня 2015 року. До 2019-го, коли на зміну їй оберуть іншого президента, загальна тривалість перебування при владі в Бразилії її Партії трудящих сягне 16 років.

ТЕХНОЛОГІЇ

Голосування у Бразилії відбулося за допомогою так званих електронних урн. Завдяки цій автоматизованій системі підрахунку бюлетенів, остаточні результати були готові до оприлюднення вже через кілька годин після закриття виборчих дільниць.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>