Одкровення російського ведмедя

28.10.2014
Минулої п’ятниці президент РФ Володимир Путін ушанував своєю присутністю дискусійний клуб «Валдай» (який чомусь проходив не в однойменному місті у Новгородській області, а в постолімпійському Сочі). І під час обговорення економічних, політичних та зовнішньополітичних питань не поскупився на відвертість. Цю промову ВВП аналітики вже назвали «найбільш антиамериканською» за всі 15 років його перебування при владі.
Звісно, й без згадок про Україну не обійшлося.

Про Росію

«Для мене Росія — все моє життя. Я не можу себе уявити поза Росією жодної секунди. Я відчуваю з нею зв’язок, і жити поза Росією не зміг би ніколи. Але, звичайно, Росія обійдеться без таких, як я. У Росії багато людей».

Про подвійні стандарти Заходу щодо приєднання Криму

«Є давнє прислів’я: що дозволено Юпітеру, те не дозволено бику. Але ведмідь ні у кого дозволу питати не буде. І тайги своєї не віддасть. До нас не лізьте і не корчте із себе вершителів доль світу».

Про міжнародну політику США

«Так поводяться нувориші, на яких раптом звалилося величезне багатство — світове лідерство. І замість того, щоб ним грамотно, акуратно розпорядитися — в тому числі й на свою, звісно, користь — просто наламали дров... Наступна реальна перспектива — руйнування діючої системи договорів про обмеження і контроль над озброєннями. І початок цьому небезпечному процесу поклали саме США, коли в 2002 році в односторонньому порядку вийшли з договору по ПРО. Звертаю вашу увагу — не ми це почали!

Ми ніколи не забудемо, як ми допомагали США у здобутті незалежності, ми ніколи не забудемо нашого союзництва в Першу і Другу світові війни. Я вважаю, що глибинні стратегічні інтереси американського і російського народу в цьому збігаються. Потрібно спиратися на ці інтереси наших громадян».

Про борги України за газ

«Європа кредитувати Україну також не може і не хоче. У нас з Україною одна ментальність, в Європи — інша. У нас, якщо чоловік запрошує дівчину в ресторан — він за неї платить, у них — кожен за себе. Якщо ви запросили до себе Україну, взяли на себе зобов’язання — ну допоможіть же їй! Що ви ображаєте Україну подачками в 40 мільйонів або скільки? Дайте кредит в 1,5 мільярда на місяць! Щоб вони розплатилися з боргами».

Про Віктора Януковича

«Після підписання угоди між Януковичем і опозицією він поїхав у Харків, хоч я радив йому цього не робити. Але це його справа, він же президент... поїхав і дав команду вивести всі сили правопорядку з Києва. Красень теж. Не буду приховувати, ми допомогли Януковичу перебратися в Крим, і він там перебував кілька днів».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>