З поправкою на Донбас

28.10.2014
З поправкою на Донбас

Дніпропетровськ голосував із патріотичним піднесенням.

Одеса: а-ля поганенький вестерн — дільниці мінували, а голови комісій таємничо зникали

Катерина ПЕТРОВА

Одеса в неділю вражала не кількістю свідомих громадян, які прийшли голосувати, а кількістю надзвичайних подій, зафіксованих на виборчих дільницях. Цього разу явка виборців становила 39,56%. У підсумку Одещина третя з кінця — за нею лише Донецька та Луганська області (30,8 і 32,94% відповідно), причини пасивності яких озвучувати — зайве.

В одинадцяти виборчих округах Одещини станом на полудень 27 жовтня лідерство поділили між собою Опозиційний блок та Блок Петра Порошенка. У межах одномандатних виборчих округів більшість поки набрали троє представників від Блоку Порошенка: Геннадій Чекіта, Дмитро Голубов та Давид Жванія, представник «Сильної України» Олександр Урбанський, колишні регіонали-самовисуванці Сергій Ківалов, Леонід Клімов, Іван Фурсін, Олександр Пресман, Віталій Барвіненко, Антон Кіссе. Перемогу Ківалову багато в чому «забезпечили» студенти Юракадемії, які на тлі загальної низької явки уже до 14.00 «відстрілялися» наполовину. Одесити до аномальної «свідомості» спудеїв поставилися скептично, вважаючи, що Ківалов застосував до них свої важелі впливу.

Представники Комітету виборців України зауважили й низку інших порушень. Зокрема, на спецдільницях в Одесі з’явилося багато зайвих бюлетенів. У Малиновському районі Одеси члени комісії під час здачі документації розривали пакети з бюлетенями. А голова дільничної виборчої комісії, що в Ізмаїльському палаці культури, взагалі зникла посеред дня. Як з’ясувалося, вона виходила за межі ділянки разом зі списком виборців, які ще не проголосували, а потім повернулася зі зміненим списком.

Багатьох одеситів ще зранку ошелешили повідомлення недвозначного змісту, які почали приходити на мобільні телефони. «Не віддавай країну націоналістам. Голосуй за Опозиційний блок», — закликали вони. До речі, такі ж СМС отримали і виборці Запоріжжя.

Корифеями театру абсурду стали члени комісії у райцентрі Татарбунари. Там дільниця тимчасово закрилася у зв’язку зi святкуванням ювілею одного з членів комісії. За інформацією Одеської організації КВУ, столи для видачі бюлетенів залишились без нагляду.

Зважаючи на результати виборів, демократичні сили регіону зазначають, що розслабитись найближчим часом їм не доведеться. «В Одесі треба зараз уже не мітингувати, а багато працювати. Пару місяців тому я написала, що нас чекають ще місцеві вибори. Так щоб потім не рвати волосся, треба вже зараз займатися роботою, кандидатом, членами комісій, спостерігачами і Ахметовим. І ще раз — треба мати ОДНОГО кандидата від демократичних сил. А то буде, як зараз», — написала на своїй сторінці у «Фейсбуці» віце-губернатор Одеської області Зоя Казанжи. Чи ж дослухаються?

 

Харківщина: майже в усіх округах перемогли колишні «регіонали»

Лариса САЛІМОНОВИЧ

Партійний вибір жителів Харківщини здивував своєю однотипністю: на всіх без винятку округах області перше місце отримав Опозиційний блок, друге — Блок Петра Порошенка. Колишні «регіонали», за попередніми даними, отримали близько 34 відсотків голосів, пропрезидентська політична сила — трохи більше 15. На відміну від решти України, харків’яни і досі не проти бачити у парламенті комуністів, які завоювали почесну бронзу (8,59%), а також «Народний фронт» (7,62%), об’єднання «Самопоміч» (7,62%) і радикалів Ляшка (6%).

Що ж стосується списків мажоритарників, то тут на всіх чекав великий сюрприз: монолітну братію, яка у попередньому парламенті поголовно входила до фракції «регіоналів», а тепер маскувалася під іміджем «самовисуванців», несподівано обійшов по 169-му округу кандидат від «Народного фронту», економіст Олександр Кірш. Принаймні до середини учорашнього дня він на кілька відсотків випереджав кандидата Володимира Скоробагача, який на своїх рекламних банерах красувався разом із Геннадієм Кернесом. До речі, список харківських переможців-мажоритарників (окрім пана Кірша) не поповнився жодним новим обличчям. До зали Верховної Ради повернуться Дмитро Святаш, Дмитро Шенцев, Євген Мураєв, Віталій Хомутинник, Віктор Остапчук, Анатолій Денисенко, Олександр Фельдман та інші, які вже там були і навіть голосували за скандальний закон «16 грудня». У парламенті волею харків’ян буде замість одного аж два Добкіни — Михайло переміг завдяки номеру в списку «Опозиційного блоку», Дмитро пройшов по «мажоритарці».

Особливістю цих виборів став і той факт, що в регіоні для участі у голосуванні записалося більш ніж 1,5 тисячі біженців із зони АТО, а також військові, які наразі проходять лікування в госпіталі. Потрапила до інформаційних сюжетів і мер Слов’янська Неля Штепа, що наразі чекає рішення суду в місцевому СІЗО. Всупереч медійній «качці» про її поламані ребра і пробитий череп (цю новину напередодні виборів поширили адвокати затриманої), пані Неля виглядала цілком здоровою і, що для неї дуже важливо, доглянутою жінкою. Не підтвердилася розповсюджена перед голосуванням і сенсація про смерть... Геннадія Кернеса. Мер демократично вистояв чергу на дільниці в інвалідному візку, а потім ще й отримав свою персональну хвилину слави — до нього підійшла літня жінка, подякувала «за Харків» і навіть поцілувала йому руку.

За інформацією правоохоронців, вибори проходили в регіоні неспокійно, оскільки на виклики їм доводилося виїжджати 26 разів. Утім кримінальне провадження відкрили лише за чотирма фактами: два дзвінки про мінування дільниць, підкуп виборців (чоловік пропонував 400 гривень за голос) і носіння зброї. В останньому випадку йдеться про арешт молодика, який приніс на виборчу дільницю автомат Калашникова і магазин із патронами. Полоскотала нерви також новина про те, що в Лозовій невідомі зi зброєю в руках захопили міськраду, де проходило голосування. З’явилося навіть передчуття, що під час виборів на Харківщині почалася донбаська трагедія. Потім з’ясувалося, що хлопців з арсеналом привів один із кандидатів, якому здалося, що на дільниці його конкуренти затіяли фальсифікації.

 

Днiпропетровщина: тріумф Яроша i «кінець доби російського імперіалізму»

Сергій ДОВГАЛЬ

Безперечно, сенсацією номер один у виборчих перегонах слід вважати колосальний відрив від найближчих опонентів лідера «Правого сектору» Дмитра Яроша. Цей уродженець промислового Дніпродзержинська на Дніпропетровщині обрав для своєї передвиборчої боротьби навіть не рідне місто, а округ, який ще називають «донецьким кряжем». Входять до нього переважно сільські райони, окрім хіба що залізничного вузла Синельникове. Характерною особливістю цього регіону Дніпропетровщини є те, що він межує з нині нестабільною Донецькою областю. Під час двох останніх «мажоритарок» тут без найменших проблем перемагав «регіонал» пенсійного віку Юрій Самойленко, який свого часу очолював Управління Служби безпеки України у Дніпропетровській області. І тут такий кардинальний переворот у свідомості доволі специфічного електорату.

Не менший фурор проукраїнські сили спричинили і в обласному центрі. Вже майже не доводиться сумніватися, що Дніпропетровськ у центральному виборчому окрузі № 26, до якого ввійшли Бабушкінський та Кіровський райони, представлятиме Андрій Денисенко, у недалекому минулому активний «свободівець», який нині має стійку репутацію «правої руки» вищезгадуваного Дмитра Яроша.

А у виборчому окрузі № 29, до якого ввійшли Дніпропетровський, Петриківський райони та частина Амур-Нижньодніпровського району обласного центру, незаперечно перемагає запеклий правдолюб із Дніпродзержинська і теж донедавна відомий як активний «свободівець» Віталій Купрій. Цього тріумфатора ще називають креатурою вищезгадуваного Денисенка. Характерно, що Купрій, за даними екзит-полів, залишає далеко позаду аксакала політикуму Дніпропетровщини Миколу Швеця, колишнього голову облдержадміністрації та облради, який вирішив було довести землякам, що є ще порох у порохівницях.

Із просто вражаючим відривом — майже у чотири рази від найближчого переслідувача! — у виборчому окрузі №27, до якого входить студентський Жовтневий район, перемагає епатажний заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Борис Філатов, хоч і російськомовний, але за Україну готовий душу віддати. Проте тут доводиться зважити на одну суттєву обставину. У цьому виборчому окрузі практично не виявилося, окрім Філатова, кандидатів з настільки розкрученими іменами, щоб скласти Борису Альбертовичу бодай видиму конкуренцію. Отож у Дніпропетровську подейкують, що для цього кандидата завбачливо прибрали будь-які загрози на шляху його тріумфального проходження до українського парламенту. Проте сам Філатов уже заявляє про свій найбільш вражаючий відрив від найближчого переслідувача у масштабах усієї України.

Зате у виборчому окрузі № 25, що об’єднав Червоногвардійський та частину Амур-Нижньодніпровського району обласного центру, конкуренція виявилася ще тією. Судячи з усього, тут незаперечно перемагає Максим Курячий, у недалекому минулому лідер міської «Батьківщини», а тепер ставленик Блоку Петра Порошенка, як, до речі, і вищезгадані Денисенко, Купрій та Філатов. Цей тріумфатор переконливо долає конкурентів відомих і розкручених — ще одного давно відомого представника дніпропетровського політикуму Загіда Краснова та нині діючого нардепа від Партії регіонів, зятя місцевого олігарха Вадима Єрмолаєва, Ігоря Циркіна.

І навіть у вотчині Партії регіонів Кривому Розі, де зосереджені ахметовські гірничозбагачувальні комбінати, маятник електоральних симпатій хитнувся у бік протилежний. Зокрема, по одному з трьох тамтешніх виборчих округів перемагає відомий своїми журналістськими розслідуваннями на телеканалі ТВі уродженець цього міста Костянтин Усов.

Отож уже зараз можна передбачити, що проукраїнські сили на мажоритарних виборчих округах області за всі роки незалежності нашої держави навіть мріяти не могли про такий тріумф, як нині. З цього приводу вищезгадуваний Андрій Денисенко вже розповсюдив свою заяву, в якій такий результат назвав кінцем доби російського імперіалізму на Дніпропетровщині.

 

У Скадовську сейф iз бюлетенями довелося рубати сокирою, а в Миколаєві на одній iз дільниць голоси виборців купували по 200 гривень

Ірина КИРПА

На півдні України, як за партійними списками, так і по одномандатних округах, лідирують представники партії «Блок Петра Порошенка». Серед несподіванок: перемога екс-«губернатора» Херсонщини Юрія Одарченка (ВО «Батьківщина»). А ось у Миколаєві таким «сюрпризом» став самовисуванець Артем Іллюк, який раніше перебував у Партії регіонів.

Загалом вибори, як на Миколаївщині, так і Херсонщині пройшли спокійно. Ще напередодні доленосного дня виборів співробітникам СБУ вдалося затримати й знешкодити в Первомайську групу молодих людей спортивної зовнішності. При обшуку мікроавтобуса, на якому вони пересувалися, були виявлені ножі, пістолети, кийки, а також маски-«балаклави». Очевидно, хлопцям добре заплатили за організацію заворушень на виборчих дільницях, але міліція цьому завадила.

За словами правоохоронців, провокації перед виборами траплялися і раніше. «Напередодні виборів, 23 жовтня, в Первомайську озброєні люди підпалили будинок голови виборчого штабу кандидата в народні депутати по мажоритарному округу №132 Василя Капацини», — розповів «УМ» глава Миколаївської облдержадміністрації Вадим Меріков.

За словами самих силовиків, найгірше, з чим їм довелося зіткнутися 26 жовтня, — анонімні дзвінки в міліцію з повідомленням про мінування виборчих дільниць. У день виборів по Миколаївщині їх було відразу 15! У жодному випадку бомбу так і не знайшли. Більш серйозною була ситуація у Вознесенську: там на 128-му окрузі виявили великі пачки чистих бланків протоколів iз мокрими печатками та всіма підписами членів виборчої комісії. Фотоматеріали та докази у цій скандальній справі передали в міліцію. За інформацією КВУ, вже в самому Миколаєві подібні пачки чистих бланків були знайдені ще на двох дільницях.

Попри посилення кримінальної відповідальності за скуповування голосів, дехто вирішив випробувати долю. У Миколаєві на виборчому окрузі №132 міліція затримала скупників голосів, у яких вилучили близько 10 тисяч гривень. Про це повідомив у своєму «Твіттері» міський активіст Віктор Левченко, зазначивши, що «політичні перекупники» обіцяли пенсіонерам по 200 гривень, якщо проголосують «правильно».

Не обійшлося і без курйозів. Так, у приморському Скадовську на одній iз виборчих дільниць довелося сокирою зламувати сейф із бюлетенями для голосування. З’ясувалося, що голова дільничної комісії... загубила ключі! Злом сейфа проводили під наглядом усіх членів ДВК, тож у підсумку результати голосування там визнані дійсними, незважаючи на екзотичний спосіб підготовки до їх проведення.

 

На Львівщину голосувати їхали з-за кордону

Христина ІНЖУВАТОВА

Львівщина показала найвищий результат явки виборців в Україні. Проголосувати на дільниці прийшло 70% мешканців області. Хоча, за підрахунками Комітету виборців України, для Львівщини — це не рекорд, адже навіть на попередніх президентських виборах проголосувало значно більше людей.

«Основною причиною такої явки стало те, що ще в останній четвер перед виборами люди не визначилися, за кого голосуватимуть, — каже Олександра Чоловська з Комітету виборців України. — Іншою причиною міг стати протест виборців проти того, що, на їхню думку, немає серед кого вибирати».

Лідером перегонів, за останньою інформацією, став «Народний фронт». За підрахунками виборчого штабу політсили, в деяких районах області за «НФ» віддали свої голоси більше 40% виборців на Львiвщинi.

За оцінкою в.о. «губернатора» Львівщини Юрія Турянського, вибори минули практично без порушень, а ті ж, якi зафіксували, були незначними і вплинути на результати голосування не могли.

Не обійшлося і без курйозів. Так, за повідомленням ГМ «ОПОРА», в Червоногораді, Сокальського району, члени виборчої комісії, виїжджаючи на голосування до людей додому, забули бюлетені вдома в одного з виборців. Щоправда, свідомий чоловік приніс бюлетені на дільницю.

«Був випадок, коли виборці спеціально приїхали з-за кордону, аби тут проголосувати, — розповів Федір Олейніков, начальник відділу адміністрування відділу державного реєстру виборців у Львівській області. — Але, на жаль, не знялися з консульського обліку, тож потрапили у списки виборців за межами України». Водночас тимчасові переселенці вважають, що їхні права були порушені, адже люди могли голосувати лише за політичні партії і не мали можливості обирати мажоритарника. Загалом на Львівщині голосувати на виборах зголосилося приблизно тисяча внутрішніх біженців.

 

Черкащина: за фальсифікацію виборів «тітушкам» обіцяли від 500 до 1000 гривень

Людмила НІКІТЕНКО

На парламентських виборах Черкащина продемонструвала одну з найвищих явок виборців — 54,33 %. Свої голоси люди віддали «Народному фронту», «Блоку Петра Порошенка», «Самопомочі», «Свободі», «Батьківщині».

Серед мажоритарників до Верховної Ради, за попередніми підрахунками голосів, проходять два представники блоку Президента — рядовий полку «Азов» черкащанин Олег Петренко та представник громадської організації «Форум розвитку Черкащини» киянин Владислав Голуб. До Верховної Ради також проходять «свободівець» Сергій Рудик та депутати попереднього скликання Володимир Зубик, Геннадій Бобов, Валентин Ничипоренко та Антон Яценко.

Серед порушень, зафіксованих на цих виборах, практично не було нічого серйозного: на одній дільниці були помічені «липові» журналісти, на іншій жінка-спостерігач переписувала адреси виборців, котрі не проголосували, після завершення голосування на п’яти дільницях 199-го і 196-го округів хтось вимкнув світло. У цих же округах спостерігачі «ОПОРИ» зафіксували факти переписування протоколів дільничних комісій, тож правоохоронці вже відкрили кримінальні провадження за ч. 3 ст. 158 ККУ (надання неправдивих відомостей до органу ведення Державного реєстру виборців або фальсифікація виборчих документів).

Чи не найяскравішим став епізод, коли при виїзді з Черкас у день виборів правоохоронці затримали три автобуси молодиків, які за гроші збиралися «каруселити» аж в Одеській області. Усіх голосувальників (а це були черкащани) загітував через соціальні мережі уродженець Одещини, який нині мешкає на Черкащині. За фальсифікацію виборів людям обіцяли від 500 до 1000 гривень. Але заробити їм так і не вдалося, бо, як з’ясувалося, правоохоронці теж уміють користуватися соціальними мережами. Тож, дочекавшись, коли групи по п’ятдесят осіб усядуться в автобуси та вирушать у дорогу, міліція їх зупинила та затримала.

«Проти учасників виборчої «каруселі» відкрито кримінальне провадження за підкуп виборців. Санкція даної статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до семи років», — повідомили «УМ» у прес-службі черкаської обласної міліції. «Радію, що мені за 15 років роботи в КВУ нарешті випала нагода похвалити міліцію за таку роботу iз затримання цих автобусів», — відгукнувся голова Черкаської обласної організації Комітету виборців України Максим Михлик.

 

Сумщина: нудна демократія

Алла ФЕДОРИНА

Вибори на Сумщині відбулися без виразних порушень. У цьому переконалася журналіст «УМ», яка близько шостої вечора разом з учасниками руху «За чесні вибори!» об’їхала кілька виборчих дільниць. Загальна картина від керівників дільничних комісій: усе спокійно; якщо проблеми, то дрібні; явка менша, ніж на президентських виборах, але нормальна. Справді, люди заходили до дільниць по одному, по двоє, але біля столів комісій постійно хтось був; черг цього разу — жодних. Так поволі Сумщина набрала явку більшу, ніж середня по Україні, — майже 55 відсотків.

Хоча, звичайно, не обiйшлося без ексцесів. Так, продовжили свою суєту любителі брудних технологій. У день тиші поважний мажоритарник Володимир Ладика розповідав про своє чудове ректорство у ефірі каналу «Відікон». Хоча в цей день, як прокоментувала координатор руху «ЧЕСНО» Анна Товстуха, лише обличчя — вже агітаційний матеріал. Відповідно, у день виборів суперник ректора на 157 окрузі, «порошенківець» Олександр Сугоняко подав заяву до суду з приводу даного порушення. Тим часом «за» самого Олександра розкидали листівки без упізнавальних знаків. Штаб, звісно, своїми їх не визнав.

Деякі повідомлення для більшості мали просто анекдотичний характер. Скажімо, хтось пустив чутку, що кандидат Олександр Бойко у день виборів у Ромнах купує голоси за себе. Хто знав Бойка, сміявся відкрито: де в Сашка ті гроші, коли з фронту — у госпіталь, і відомо, що за ним ніхто не стоїть! Схожу реакцію викликала й листівка, що звинувачувала мажоритарника Олега Медуницю у подвійному громадянстві. Причому друге — буцімто російське. Це у того, хто очолював свого часу Молодіжний націоналістичний конгрес?..

«Вибори нудні», — констатував координатор «Автомайдану-Суми» Володимир Рудика. Учасники мобільних бригад координатор Громадського руху «Оновлене місто» (ГРОМ) Павло Борисов і представник «Комітету національної безпеки» Денис Бітюков згоджуються. Втім, якби не вони та цілий загін із ними, все могло б бути інакше.

Громадські контролери дуже серйозно поставилися до своїх обов’язків. Ще зранку, виїхавши на чергування, активісти побачили два автобуси, повні молодих людей. Хто? Чому у вихідний? Автобуси затримали, перевірили, виявляється, людей везли на роботу. Але краще перепильнувати, ніж навпаки.

«Загалом демократія — формальний і нудний процес, — говорить координатор руху «За чесні вибори» Олександр Такул. — Але важливо, щоб він відбувався без порушень». Без системних порушень, цілком традиційно Сумщина в більшості своїй проголосувала за демократичні сили. На момент написання цього матеріалу симпатії області розподілилися в такому порядку: Блок Порошенка, «Народний фронт», Радикальна партія, «Самопоміч», «Батьківщина», «Опозиційний блок».