Задоволення, що вкорочує життя

23.10.2014
Задоволення, що вкорочує життя

Телеведучий Олексій Душка. (каналу «1+1».)

Нещодавно столичні журналісти взяли участь в експерименті каналу «1+1» і пообідали у фаст-фуді з ведучим «Території обману» Олексієм Душкою. Кожен обрав звичне для себе меню в таких місцях: салати з майонезом (рідше — з олією), картоплю, гриль, булочки, які перед нами ж і розігрівали у мікрохвильовці (цікаво, скільки разів до того?), пироги і тістечка, щедро прикрашені шоколадом, а також фреші, каву і чаї з пакетиків. Телеведучий лише пив воду. Пояснив, що не голодний — вдома був улюблений чорний чай із медом, а на роботі, перед виїздом, він перехопив бутерброд із моцарелою.

Нагадаємо, «Територія обману» — це журналістські розслідування про неякісні товари і послуги. Насамперед вона підвищує обізнаність глядачів і, зрозуміло, культуру споживання. За два роки існування програми її ведучий Олексій Душка дуже добре навчився розбиратися у продуктах. Не гребує вчитуватися у склад інгредієнтів, зазначений на звороті, і зараз, якщо купує новий товар. Ведучий каже, що виробник, який розписує продукт харчування на «таблицю Менделєєва», викликає в нього довіру. Звичайно, телеведучий не купує сосиски, умовно кажучи, за 15 гривень, адже кілограм м’яса коштує набагато дорожче, ніж 50 гривень. Узагалі кожна людина, прийшовши у продуктовий мас-маркет, повинна собі влаштовувати мозковий штурм-аукціон, по закінченні якого обирати саме те, якісне і корисне, за яке вона може заплатити. «Умовно кажучи, — проводить паралель ведучий, — якщо до зими я маю поміняти колеса на своїй автівці, то вони мають бути якісні, а отже, збережуть мені життя. При цьому я не купуватиму жодних інших «фіндіклюшок», які геть нічого не означають. Так має бути і в їжі. Хтось каже, що я нудний. Так, я нудний. Зате я живий». І додає: «Знаєте, коли на наші поради закидають, що люди не люблять дотримуватися правил, то я запитую лише, чи хочуть вони бавити онуків?! І тоді все стає на свої місця».

На переконання Олексія Душки, передусім потрібно навчитися всі продукти ділити на три групи і вже виходячи з цього коригувати свій раціон та його кількісне наповнення. Перша містить геть невибагливі та все ж корисні страви, які традиційно є в нашому щоденному меню: супи, борщі, каші. До другої належать «продукти здоров’я»: корисні овочі, зелень тощо. А третя група об’єднує «продукти задоволення»: зокрема, страви з майонезом, копченості, чіпси, торти, які сьогодні вщерть наповнені хімічними домішками та смаковими підсилювачами. Як відомо, останні варто споживати лише зрідка. Якщо навчимося обмежувати себе в цьому, організм лише буде вдячний, а самопочуття покращиться в рази.

Продуктів і страв, на які Олексій Душка для себе наклав табу, немало. Серед них суші, які телеведучий не споживає через сумнівну свіжість сирої риби, яку туди кладуть. Також Олексій не купує цілих тушок курей-гриль (хіба частинки), оскільки їх часто погано пропікають. Як наслідок — усередині апетитного зовні птаха відбувається процес розмноження бактерій уже з прилавка. Не у фаворі і картопля-фрі. Хоча, як зізнається, в разі відсутності їжі і великого почуття голоду він усе ж готовий це їсти. Але, сміється, що не частіше, аніж раз у півроку. «В одній із програм екперт склала рейтинг продуктів, які радить не їсти. Туди ввійшла шаурма, вуличний «хот-дог», різноманітні бургери (там містяться різні шкідливі речовини та підсилювачі смаку) та картопля фрі, готуючи яку ніхто не змінює олію щоразу. Канцерогени, що утворюються в результаті, можуть викликати онкологію, — констатує телеведучий. — Звичайно, виробники все заперечують, але іноземні випадки з програними судами доводять протилежне».

«Треба пам’ятати, що смакуємо, наприклад, солодкою водою ми всього перші 3-4 ковтки, — каже Олексій. — Тому, «звабившись» на «колу», не обов’язково купувати цю некорисність у дволітрівці вже в магазинах. Для вгамовування бажання і для відчуття радості цілком достатньо і 0,33 л, все інше, необдумано залите всередину, невідворотно позначиться на здоров’ї...».

Збираючись укотре за продуктами в магазин чи перекусити у фаст-фуді, зважте на поради і перестороги Олексія Душки, який для кожного випуску споживацької телепрограми детально вивчає питання якості всього, що ми їмо і п’ємо:

1. У каві може бути високий вміст шкідливої смоли бензопірену, кількість якої залежить від просмаженості зерен (більша просмаженість — більш шкідливий і сам напій).

2. Обираючи чай, лікарі часто радять надавати перевагу зеленому, хоча він не всім підходить. Будь-яий пакетований чай краще не вживати . Бо в пакетиках часто — пилоподібна суміш, неоднорідна за структурою, з бадиллячком, вустюками. Якщо наповлення має гостро виражений аромат – швидше за все, виробники додавали ароматизатори.

3. Варто максимально обмежувати споживання хліба і макаронних виробів. Продукти, що продаються в магазинах під такими назвами, нерідко насправді... вироби з різною мірою хімічно обробленої муки.

4. Достатньо один раз на тиждень споживати курятину. Краще обирати індичатину, бо в м’ясі цієї птиці накопичується найменша кількість шкідливих речовин, якими можуть «підгодовувати» птахів.

5.Тісто для магазинної випічки, як правило, замішують на маргарині, часте вживання якого дуже шкодить здоров’ю людини.

6. Корисними салатами є овочеві, заправлені олією.

  • Не варто їсти пуд солі

    Раніше до солі більшість господинь ставилася взагалі за залишковим принципом: яка потрапить під руку, таку і клали у споживчий кошик. Уже не один рік, як стали придивлятися, йодований мінерал в упаковці чи ні. Інше питання: що криється за написом «йодована», чи насправді сіль є такою? У цьому спробували розібратися експерти Центру незалежних споживчих експертиз «Тест». >>

  • Перекус без сюрпризів

    У назвах можна заплутатися. Є українське слово «накладанець» — зрозуміло: накладені на переважно хлібну основу шматок сала, ковбаси, сиру чи іншої смакоти. Бутерброд — у перекладі з німецької «хліб із маслом». Найпопулярніші в американців бургери-гамбургери — різновиди сендвічів. >>

  • Дати перцю, а не трухи

    Приправляючи борщ чи печеню чорним меленим перцем, ми рідко згадуємо (або не завжди знаємо), з якої рослини ця приправа. Piper nigrum — така загальновідома у світі назва — це напівздерев’яніла вічнозелена ліана завдовжки аж до 15 метрів. Має велике, довгасте, м’ясисте, зверху темно-зелене, знизу зеленувато-сизе листя. >>

  • Повір очам своїм

    У період економічної кризи — це саме зараз, коли зарплати й пенсії застрягли на місці, а ціни на все підскочили у два-три рази, — зрозуміло, більшість людей намагається економити. Просто змушені купувати дешевші продукти. >>

  • І хай розпуститься брунька чайного дерева

    Інколи хочеться уявити себе на урочистій чайній церемонії: японській чи китайській — із правильним заварюванням, спеціальним чашечками і приємною музикою. Домашнє смакування чаєм дуже часто, особливо вранці, відбувається поспіхом. >>

  • Пальма в шоколаді

    Напередодні свят захотілося мені привітати одну хорошу жінку. Подарунок мав бути символічним і бюджетним — якнайкраще в ці рамки вписувалася коробка цукерок. Звичайно, хороших. Похід у найближчий супермаркет і ретельне вивчення етикеток дещо приголомшили. >>