Як наживаються на українському селі,

23.10.2014
Як наживаються на українському селі,

Юрій Чижмарь: «Наша земля може годувати весь світ, врятувавши його від продовольчої кризи».

Повсюди тільки й чути про люстрацію, про боротьбу з корупцією, та чи вдалими будуть вони і народ справді забуде, що таке хабарництво та бюрократія? Чомусь мало в це віриться, особливо селянину, котрий як ніхто інший знає про корупцію серед зернотрейдерів, посередників. За висновками експертів, ринок зерна — найприбутковіша сфера, де щороку чиновникам за надання необхідних документів, сертифікатів щодо перевірок сільгосппродукції перепадає понад 100 мільйонів доларів. Отак і гнуть спини бідні аграрії, а держиморди збільшують свої й так немалі статки. Ще й війна принесла багато неприємностей сільським трудівникам. Пощастило тим регіонам, де була можливість зібрати врожай без артобстрілів. А про Донеччину зовсім забули наші можновладці. Ніхто не допоміг продовжити кредити, доставити пальне, скаржаться фермери. А хліб збирати треба! Та й тут одні негаразди — впала ціна на зерно, а більшість урожаю справно відібрав новостворений уряд сходу. Ось як дбають про високі показники врожаю наші чиновники, тому не тільки через війну аграріям довелося попрощатися з 15% врожаю. Де ж узяти оптимізму селянам на майбутній урожай? Ні інвестицій, ні пального, проблеми з технікою, ще й суцільна апатія з боку місцевого самоврядування.

Із кожним днем стає очевидно, що наступні роки для аграріїв стануть важким випробуванням. Адже інтереси села захищати нема кому! Всі цяцьковані депутати тільки й думають, як нажертися з бюджетного корита. Одним із небагатьох політиків, хто дійсно вступився за селян, є Олег Ляшко, лідер Радикальної партії. Його діяльність та законопроекти засвідчують, що йому не байдужі проблеми села. Так, ідеться про мораторій на закриття лікарень. Скільки б смертей удалося уникнути, якби ефективно провели медичну реформу. На думку радикалів, держава має виділити на медицину в 10 разів більше, ніж до цього. А як обійтися без фельдшерсько-акушерських пунктів, які мають працювати в кожному селі?

Ще одним питанням, яке порушують радикали, є рейдерство. Необхідно створити земельний кадастр, вважають вони. Ясна річ, що олігархів ці проблеми не цікавлять, їм би збагатитися за рахунок наших чорноземів, які селяни вимушені продавати за копійки. Який безлад! А завдяки земельним ресурсам Україна може стати одним зі світових лідерів розвитку. Наша земля може годувати весь світ, врятувавши його від продовольчої кризи. І знову праві радикали: слід заборонити продаж землі і ліквідувати нелегальний земельний ринок, на якому збагачуються товстосуми та спекулянти. Шкідникам — не місце на українській землі! Допоки іноземці будуть володіти та розпоряджатися нашими чорноземами? Це в той час, як українські аграрії займають перше місце у світі з експорту соняшникової олії, входимо в трійку найбільших світових експортерів хліба, цього року в шість разів збільшили виробництво цукру! Основна ставка, на переконання команди радикалів, має бути на розвиток власної переробної промисловості! Варто виробляти і продавати готову продукцію, а не сировину.

Що не кажіть, а працювати село вчити не треба. Хай би урядовці подбали про пенсійну реформу та збільшили виплати пенсій, забезпечили достойною роботою та оплатою праці всіх, хто цього потребує. Та, певно, сподіватися марно. Що вже говорити про молодь, яка без достойної оплати праці, без житла не захоче працювати в селі. І не працею єдиною. Соціальна, культурна сфера на селі не менш важлива. Але...

Як не прикро, та держава забула про селян. Без сліз дивитися на українське село просто неможливо... Воно помирає. Знищено тваринництво, овочівництво. Отож реформи слід впроваджувати негайно. Необхідно відродити малий та середній бізнес на селах. Так, це не просто. Але про це треба дбати й діяти просто зараз. Варто інвентаризувати кожне село, чітко з’ясувати, що необхідно для його відродження, як ефективно використовувати землі, залучати інвестиції, молодь. Пам’ятаймо, що без села не буде України! Довіримося Радикальній партії Олега Ляшка, адже українські села рятувати слід негайно!