Прощання з джентльменом моди

22.10.2014
Прощання з джентльменом моди

Оскар де ла Рента й наречена Джорджа Клуні Амаль Аламуддін під час примірки її весільної сукні. (з журналу Vogue.)

Світ моди занурився в жалобу — пішов із життя один із найвидатніших дизайнерів кінця ХХ — початку ХХІ сторіччя, американський кутюр’є домініканського походження Оскар де ла Рента. Його називали одним з останніх «класиків» моди, який творив із любов’ю не лише до мистецтва, а й до своїх клієнток. Простіше кажучи — не приносив зручність і вишуканість у жертву модним віянням, які часто мають мало спільного з практичністю або елегантністю.

Одним із останніх шедеврів майстра стала весільна сукня нареченої голлівудського актора Джорджа Клуні, відомої британської юристки з ліванськими коренями Амаль Аламуддін. Це вбрання критики назвали одним із найстильніших нарівні з весільним платтям нинішньої герцогині Кембриджської Кетрін Міддлтон, дружини спадкоємця британського престолу принца Вільяма.

Оскар де ла Рента відійшов у кращий світ на 83-му році життя. У 2006-му в нього діагностували рак, але торік кутюр’є заявив, що подолав недугу, з якою затято боровся.

Свій творчий шлях уродженець Домініканської Республіки розпочав у 18 років, вступивши в Академію мистецтв у Мадриді. У 28 років він пошив випускну сукню для своєї знайомої — дочки посла США в Іспанії. Фото дівчини в чудовому вбранні від невідомого дизайнера було опубліковано на обкладинці журналу «Лайф», і Оскар одразу прославився — його взяли на роботу в іспанський будинок моди Balenciaga.

Невдовзі талановитий модельєр переїхав до Парижа, але довго там не затримався — 1963 року він виїхав до Сполучених Штатів Америки, де за два роки відкрив власний будинок моди, серед клієнток якого було безліч знаменитостей, зокрема й перші леді США Ненсі Рейган, Хілларі Клінтон, Лора Буш, актриси Ніколь Кідман, Сара Джессіка Паркер, Камерон Діаз, Джессіка Альба та багато інших.

Саме де ла Ренті належить знамените визначення «жертва моди».

«Помер мій улюблений дизайнер усіх часів. Оскаре, носити твої витвори і бути твоїм товаришем було великою честю», — написала у своєму «Твіттері» найбагатша молода співачка Америки Тейлор Свіфт.

А топ-модель Наомі Кемпбелл із сумом зазначила, що відійшов у вічність «джентльмен моди, який зробив мрію реальністю».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>