Геть сторонні думки!

21.10.2014
Геть сторонні думки!

Головний біль буває нестерпним, але спробуйте втамувати його без допомоги пігулок. (з сайта dobre.stb.ua.)

Більшість людей звикли тамувати головний біль за допомогою пігулок. Однак знеболювальні ліки (анальгетики) мають чимало побічних ефектів: і слизову шлунка подразнюють, і печінку «дратують», і нирки навантажують. Причин головного болю — безліч, і в будь-якому разі найкраще вирішити цю проблему з лікарем. Однак якщо такий дискомфорт стає наслідком стресів, вимушеного положення голови під час тривалого сидіння за робочим столом чи керування авто, коли голова «дзвенить» від перепадів погоди, — спробуйте зарадити ситуації без медикаментів. Ось кілька порад фахівців, які стануть вам у пригоді.

1. Зробіть масаж

Якщо людина часто страждає від головних болів і при цьому хоча б 2-3 рази на тиждень виділяє трохи часу для масажу, напади болю у неї траплятимуться як мінімум удвічі рідше і будуть не такими дошкульними, переконані фахівці. Масаж покращує кровопостачання, дозволяє організму розслабитися, а це знімає спазми — головну причину болю. Робіть його плавними круговими рухами — просуваючись від потилиці до чола.

2. Розтяжка для «закам’янілих» м’язів

Болі напруги виникають через застій крові в комірцевій зоні, а також тому, що м’язи затікають і «кам’яніють», кажуть лікарі. Спробуйте розминати шию, піднімаючи голову вгору, потім опускаючи вниз, вправо-вліво і наостанок робити головою кругові рухи. В кінцевій точці кожного руху зробіть шиєю потягувальний рух, зафіксуйте шию і голову в такому положенні секунд на 10. А потім — п’ять секунд відпочинку, і беріться до наступного руху.

3. Тепле — холодне

Якщо біль пульсуючий, можна прикласти лід або мокрий рушник до скронь — тут проходять важливі артерії, які постачають кров’ю кору головного мозку. Невелике зниження температури дозволяє швидко зменшити головний біль. Навпаки, якщо біль гнітючий — слід покласти щось тепле на задню частину шиї. Це стимулює відтік крові і знизить тиск.

4. Невимушена атмосфера

Невропатологи кажуть: дуже часто людина не може впоратися з головним болем без ліків тому, що не вміє розслаблятися. Звідси і постійне перенапруження. Організуйте собі кілька «розвантажувальних сеансів» — хоча б 20 хвилин після робочого дня слухайте приємну музику (краще без слів, аби не концентруватися на змісті пісні), вчіться контролювати дихання (дихати животом, «збивати» ритм дихання — це допомагає зняти стрес). І найголовніше — привчіть себе на короткий час очищати голову від сторонніх, похмурих думок! На думку вчених, за день ми засвоюємо лише 5-7% потрібної інформації, всі інші думки — порожні клопоти.