Сонце замість газу

21.10.2014
Сонце замість газу

Так у Голландії будують першу «сонячну» велодоріжку.

Голландці мають славу найбільших у світі шанувальників велосипедів. На державному рівні в Нідерландах роблять усе, аби цей екологічний і корисний для здоров’я вид транспорту здобував дедалі більше прихильників — для велосипедистів прокладені найкращі доріжки, стоянки для роверів є біля кожної установи, ледве не на кожному кроці можна взяти напрокат «казенні» велосипеди....

Окрім того, Голландія вважається однією з провідних держав світу в галузі розробки і використання альтернативних, екологічних джерел енергії. У 2009 році фахівцям із голландської енергетичної компанії TNO на думку спала, здавалося б, божевільна ідея: у країні налічується 450 квадратних кілометрів доріг із твердим покриттям. То чому б не покрити їх... сонячними батареями, подібними до тих, які встановлюють на дахах будинків?

Насправді ідея виявилася не такою вже й божевільною. Бо цими днями вже реалізовується перший такий, пілотний проект. Два тижні тому, 6 жовтня, у провінції Північна Голландія, де базується фірма-розробник, розпочалося прокладання велосипедної доріжки завдовжки 70 метрів, встеленої сонячними панелями. Роботи будуть закінчені 24 жовтня, а урочисте відкриття заплановане на 12 листопада. Наступного року доріжку планують продовжити ще на 30 метрів.

Спеціально розроблені сонячні панелі розміром 2,5 на 3,5 метра, якими буде викладено експериментальну стометрівку, становлять «начинку бутерброда»: знизу і згори вони покриті надміцним склом завтовшки в сантиметр. Його поверхня виготовлена таким чином, щоб була не слизькою, але при цьому чудово пропускала сонячне світло. У рамках випробувань на міцність по панелях проїздили багатотонні вантажівки, їх випробовували на удар сталевими та мармуровими кулями. Тестування було вдалим: навіть при найсильніших ударах скло не розбивалося на гострі скалки, а лише вкривалося сіткою тріщин.

Утiм щонайменше одна вада у цих сонячних батарей таки є: вони досить швидко забруднюються, тому дають на 30 відсотків енергії менше, ніж сонячні панелі на даху. Але при цьому, не займаючи зайвого місця й нікому не заважаючи, утворюють буквально електростанцію під колесами: лише одна така «сонячна» стометрівка здатна задовольнити річну потребу в електричній енергії трьох домашніх господарств.

Але голландський проект, виявляється, далеко не найбільш грандіозний у цій галузі (хоча може стати таким, якщо плани вкрити сонячними панелями всі велосипедні доріжки країни справді буде втілено в життя). Ще більш масштабним поки що видається план, над яким працюють фахівці з відновлюваної енергетики у Великій Британії. Як відомо, ця країна — не з сонячних. Тому проектом передбачається будівництво гігантського квадратного поля із сонячних батарей у пустелі в Тунісі. Але забезпечуватиме електроенергією це поле саме британців: вироблена в Північній Африці електрика «бігтиме» кабелем по дну Середземного моря до Італії, а вже звідти за посередництвом звичайних високовольтних ліній електропередач — до інших країн Європи.

Варто зазначити, що авторами проекту є німці, а британці лише першими приступають до його реалізації. У їхніх планах — почати отримувати електроенергію з Африки вже 2017 року, а у 2018-му забезпечувати живленням 2,5 мільйона домашніх господарств.

Як повідомляє Бі-Бі-Сі, британці вже витратили 10 мільйонів євро на підготовку майданчика під будівництво. Коштуватиме «африканська електрика» на 20 відсотків менше, ніж енергія вітчизняного виробництва. У рамках цієї програми під назвою Desertec до 2050 року Європа задовольнятиме свої потреби в електричній енергії на 15 відсотків. Але й обійдеться ця програма недешево — до 400 мільярдів євро.

Загалом, якщо все йтиме згідно з планом, до 2050 року науковці сподіваються повністю замінити нафту, газ та інші викопні вуглеводні на сонячну енергетику. А вже до 2025 року відновлювані джерела електроенергії мають стати комерційно рентабельними і значною мірою зменшити залежність людства від корисних копалин.

А ТИМ ЧАСОМ...

Американська корпорація Lockheed Martin, яка спеціалізується на авіакосмічній техніці і є найбільшим постачальником Пентагону, оголосила, що її дослідники здійснили технологічний прорив у розробці нового потужного джерела енергії. Згідно з повідомленням компанії, яке поширила агенція «Рейтер», джерело розроблене на основі термоядерного синтезу. Перші реактори, розміром з невелику вантажівку, можуть запрацювати вже через десять років.

Над цим проектом науковці таємно працювали останні шість років. Розсекретити ж розробку було вирішено з метою підшукати партнерів з її реалізації — приватних або державних.

Судячи з попередніх результатів досліджень, цілком реальним виглядає створення термоядерного реактора потужністю 100 мегават, який при цьому буде щонайменше в 10 разів меншим за наявні ядерні реактори. Перший компактний реактор компанія планує збудувати впродовж року, а повноцінний робочий прототип — до 2020-го.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>