Навколо світу за 25 років

17.10.2014
Навколо світу за 25 років

Гюнтер Холторф на своєму старенькому «Отто» біля Бранденбурзьких воріт. (з сайта dw.de.)

До Берліна тріумфально повернувся після навколосвітньої подорожі автомобілем 76-річний німець Гюнтер Холторф. Ця новина не була б особливою — зрештою, мандри навколо світу зараз не рідкість, — якби не той факт, що гер Холторф вирушив у подорож іще 1989 року, невдовзі після падіння Берлінської стіни.

На той час 53-річний Гюнтер після 30 років праці в авіакомпанії «Люфтганза» звільнився з роботи, щоб разом зі своєю третьою дружиною Беатою здійснити 18-місячну подорож Африкою у позашляховику Mercedes Benz G Wagen 300GD. З цього й розпочалися його мандри світами. Щоправда, Беата невдовзі зійшла з дистанції і розлучилася з Гюнтером. Який, утім, недовго залишався самотнім, бо його пригоди погодилася розділити 34-річна мати-одиначка з Дрездена Крістіна, яка залишила 10-річного сина на виховання своїм батькам. У «Мерседесі», якого вони любовно назвали «Отто», Гюнтер і Крістіна провели в дорозі 20 років, доки у червні 2010 року жінка після семирічної боротьби з хворобою померла від раку. Незадовго до її смерті пара офіційно взяла шлюб.

Перед смертю Крістіна наказала чоловікові не припиняти подорож, тож він поїхав далі. На особливо важких етапах мандрів Китаєм та Кореєю до Гюнтера приєднався син Крістіни — Мартін.

У мандрівників не було жодних спонсорів, вони не вели щоденників, не робили відеозаписів і не користувалися інтернетом, якого на початку їхньої подорожі просто не існувало. Гюнтер мав із собою лише два старі аналогові фотоапарати марки «Лейка».

На момент фінішу біля Бранденбурзьких воріт у Берліні Холторф проїхав на «Отто» дорогами світу 884 тисяч кілометрів, що дорівнює приблизно 22 обертам навколо Землі. Він відвідав від 177 до 215 країн (залежно від того, як рахувати різні спірні території), включно із закритою Північною Кореєю, і 113 разів користувався морськими поромами, щоб перетнути разом із «Мерседесом» моря та океани. Терплячий позашляховик не підвів свого господаря ні під час 27-градусних морозів у Сибіру, ні за +50 в Австралії. Разом вони видерлися навіть на Еверест — звісно, не на вершину, а на висоту 5200 метрів над рівнем моря. У машині мандрівники і ночували — спеціально з цією метою в «Отто» зняли два задні сидіння.

Тепер бувалий у бувальцях автомобіль зайняв почесне місце в музеї компанії «Мерседес» у Штутгарті.

«Що більше подорожуєш, то більше усвідомлюєш, як мало ще бачив», — заявив по завершенні своїх мандрів Гюнтер Холторф, який тепер відпочиває від пригод у своїй рідній Баварії.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>