У колі союзників з агресором

17.10.2014
У колі союзників з агресором

Свiтовi лiдери, що з’їхалися до Мiлана на дводенний форум, вирiшили не залишати Петра Порошенка та Володимира Путiна наодинцi — навiть погляд українського Президента на росiйського «припечатує» ВВП до землi.

Боротьба з бідністю і захист прав людини, турбота про навколишнє середовище і харчова безпека людства — учасникам дводенного форуму «Азія—Європа» (АСЕМ), що стартував учора в італійському Мілані, буде що обговорити. До фінансової столиці Італії з’їхалися понад 50 глав держав та урядів на чолі з керівництвом Євросоюзу — президентом Європейської Ради Германом ван Ромпеєм та головою Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу. Але головну увагу знову буде прикуто до двох осіб: Володимира Путіна і Петра Порошенка.

Президент України вилетів до Мілана вчора, і вже на перший день саміту були заплановані його двосторонні зустрічі з іноземними колегами — обома керівниками ЄС, Ангелою Меркель та — аж близько 10-ї вечора — прем’єр-міністром Італії Матео Ренці.

Задоволення від спілкування з очільником Росії також відкладено на другий день форуму. Вчора Путіну було не до того — не хотілося псувати чудовий настрій після візиту до Сербії, де його приймали, як найжаданішого з усіх можливих гостей — навіть парад спеціально вперше за 30 років влаштували. Приурочивши його, щоправда, до річниці звільнення Белграда (байдуже, що її відзначатимуть на чотири дні пізніше — 20 жовтня). Місцеві можновладці та ЗМІ так старалися догодити дорогому візитеру, що навіть «лик Путіна» у хмарах над столицею розгледіли.

Сьогодні ж у плані Порошенка — спілкування віч-на-віч із новопризначеною прем’єр-міністром Польщі Евою Копач, главами урядів Швеції і Японії Стефаном Левеном та Сіндзо Абе. А от наодинці з Путіним світові лідери його не залишать (мабуть, не забули, як під час двогодинної розмови двох президентів за зачиненими дверима в Мінську боролися зі спокусою зазирнути в замкову шпарину — щоб пересвідчитися, чи живий іще кремлівський агресор, якого Порошенко ще під час першого рукостискання ледве не вбив поглядом). Як повідомляє прес-служба Президента, спілкування очільників України та Росії відбудеться в присутності канцлера Німеччини Ангели Меркель, президента Франції Франсуа Олланда і глав Євроради і Єврокомісії Германа ван Ромпея та Жозе Мануела Баррозу. На сайті італійського уряду перелік учасників зустрічі доповнений іменами Матео Ренці, міністра закордонних справ Італії Федеріки Могеріні, яка з 1 листопада очолить зовнішньополітичну службу ЄС, та прем’єр-міністра Великої Британії Девіда Камерона.

Напередодні початку форуму Петро Порошенко не раз обговорював майбутню зустріч із Путіним та шляхи досягнення миру на Донбасі в телефонних розмовах із лідерами інших держав. Зокрема, з президентом США Бараком Обамою, який повідомив українському колезі, що окремо у форматі відеоконференції поспілкувався на тему мирного врегулювання російсько-українського конфлікту з лідерами Великої Британії, Німеччини, Франції та Італії. Обамі Порошенко подякував за підтримку України та свого мирного плану, а глава Білого дому відзначив важливість ухвалення Верховною Радою антикорупційних законів та Закону «Про прокуратуру» і наголосив на важливості подальших реформ. Обоє співрозмовників окремо наголосили на тому, що всі сторони конфлікту мають неухильно дотримуватися і виконувати «Мінські домовленості», зокрема протокол від 5 вересня та меморандум від 19 вересня. Про це, очевидно, сьогодні нагадають і Путіну.

Саме його, тобто Росію, вважає головним відповідальним за деескалацію насильства на Донбасі й канцлер ФРН Ангела Меркель. Напередодні форуму «Азія-Європа» прес-служба глави німецького уряду поширила заяву, в якій канцлер зазначила, що, незважаючи на оголошене ще на початку вересня перемир’я, «криваве протистояння проросійських бойовиків з українськими силовиками триває і забрало життя понад 300 осіб». За словами канцлера, під час зустрічі з російським президентом у Мілані вона планує обговорити «повну реалізацію» досягнутих у Мінську домовленостей: «Ідеться про виведення російського озброєння, ефективний контроль за кордоном Організацією з безпеки і співробітництва в Європі, а також проведення місцевих виборів у Східній Україні згідно з українським виборчим законодавством», — пояснила Меркель.

А ТИМ ЧАСОМ…

Конгрес місцевих та регіональних влад, який є одним з органів Ради Європи, вчора ухвалив резолюцію щодо «проблеми сепаратизму в Україні та сусідніх країнах». Як повідомляє «Європейська правда», «за» проголосував 71 делегат, «проти» — 22: представники Росії, Вірменії та кілька проросійських делегатів від інших країн.

Резолюція містить офіційне визнання військового втручання РФ у події в Україні. Зокрема, конгрес «засуджує будь-яку форму військового вторгнення Росії на схід України, а також усі інші форми тиску Росії на її сусідів». «Безпека континенту поставлена під серйозну загрозу через порушення міжнародних норм та принципів із боку Росії... Збройний сепаратизм, який підтримують найманці та іноземні війська, йде всупереч усьому, що підтримує конгрес», — зазначено також у резолюції.

Російські члени конгресу запропонували сім поправок, які мали прибрати всі негативні згадки про Росію, але не знайшли підтримки колег з інших країн.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>